Det er amerikanske FMC Corporation og kanadiske Potash Corporation of Saskatchewan, verdens største gjødselprodusent, som kastes ut fra Statens pensjonsfond utlands (SPU) investeringsunivers. Årsaken er at selskapene kjøper fosfat fra ikke-selvstyrte områder i Vest-Sahara, opplyser Finansdepartementet.

Korrupsjonsrisiko

Samtidig velger Finansdepartementet å ikke følge Etikkrådets anbefaling om utelukkelse av den franske industrigiganten Alstom.

Selskapet blir imidlertid satt til observasjon av Etikkrådet i fire år på grunn av «risiko for grov korrupsjon i selskapets virksomhet». Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland skal overvåke Alstom i fire år.

Menneskerettighetsbrudd

Etikkrådet mente også at det kinesiske oljeselskapet PetroChina burde utelukkes fra fondet på grunn av den uakseptable risikoen for medvirkning til pågående og framtidige menneskerettighetsbrudd knyttet til byggingen av olje— og gassrørledninger i Burma.

Men her besluttet Finansdepartementet å ikke følge rådet fordi selskapet ikke selv er involvert i den uetiske virksomheten, som i stedet knyttes til et annet selskap. (©NTB)