MATGLEDE: - Det er kjempepositivt at det arrangeres en slik festival nettopp her, sier Silje Østerbø (32). Her er hun flankert av kollegene Jørgen Hovind (24) og Peter Heimstad (34).
Vegar Valde

— Jeg angrer egentlig litt på at jeg spiste den første burgeren, for denne her var bedre.Peter Heimstad (34) tar et solid grep rundt okseburgeren fra Avaldsnes - sikter mot munnen, treffer og hogger til. Dagens andre middag fra en bod på Bergen Matfestival skal fortæres.

— Dette blir som et slags matvorspiel før vi drar på ølfestivalen, sier Silje Østerbø (32), mens hun retter fokuset mot den kortreiste iskulen i hånden.

— Og jeg har kjøpt med meg geitost fra Myrdal. Den er utrolig god, nesten som parmesan, forteller hun.

Lokalt fokus

Lokalprodusert mat er blitt svært populært, og helgens Bergen Matfestival trekker bokstavelig talt bønder til byen: Alt ifra pølser fra Haugen fjellgard i Eksingedalen, til økologiske grønnsaker fra Sogn Jord- og Hagebruksskule kan både fortæres og kjøpes.

MELKEKU: Det er ikke bare-bare å melke en «ku». Emma Sophie Lillesand (4) hadde imidlertid dreisen og syntes det hele var kjempegøy.

— Det har vært masse folk innom oss. Interessen for økologisk mat er tydelig økende, sier danske Aske Tange, en av skolens elever.

— Løk og gulrot er kanskje det vanskeligste å få til. De vokser sent og ugress liker dem veldig godt, sier lærer Nat Mead.

Ved skolens stand går det hett for seg, og gresskarene er blant dem som får mye oppmerksomhet. Og de er faktisk ganske ekle å dyrke, avslører læreren.

— For oss som er en skole, er det fantastisk for elevene å møte forbrukerne. De har jo skapt dette, fra frø til ferdig produkt. Dette er et kjempebra tiltak som trekker utrolig mange produsenter, sier Mead.

MATSKOLE: Barna fikk smake på geitost og agurk fra Veronika Lygre, som har matskole under Barnas Matfestival på Bryggen. Mathilde Vikane (9), Kaia Sigtona Lygre (12), Jørgen Lund Johannesen (11) og Ingeborg Lund Johannesen (7, med ryggen til) fikk smake.
Vegar Valde

Geitost til barnaNytt av året er også en egen matfestival for barn, og hele helgen arrangeres det aktiviteter. Veronika Lygre holder matskole og fristet blant annet med geitost.

— Veldig godt!, konkluderer Jørgen Lund Johannessen (11).

— Jeg har smakt det før. Vi er ofte på Bondens Marked, sier han.

ØKOLOGISK GLEDE: Elevene Signe Rui, Brigitte Dewirst og Renate Håvik fra Sogn Jord- og Hagebruksskule selger økologiske produkter og grønnsaker under årets matfestival på Bryggen.
Vegar Valde

De små kan også få teste bondeyrket på ordentlig, i alle fall nesten. Hvor raskt kan du melke en ku?— Dette var det gøyeste av alt, sier en konsentrert Emma Sophie Lillesand (4).

Tulle-spenene har tatt all oppmerksomheten til fireåringen, og bøtten fylles og fylles med «melk».

— Det er tredje gangen hun er her nå, sier mamma Marianne Lillesand, og ler.

Massiv gouda

Ute på selve Bryggen har Jørn Hafslund fra Ostegården slått Norgesrekord. En gouda på noen og 60 kilo hviler fredfullt i ostehyllen, og er pr. i dag Norges største ost.

— I alle fall når vi regner osten som levende, og det er den jo. Den ble produsert i februar og skal lagres til påske, forteller Hafslund.

— Hvordan er det å være med på festivalen?

— Stor stas. Det er femte gangen vi er med og vi har fått en fast kundemasse. Det er veldig kjekt å få tilbakemeldinger.

Kaffe og øl

Etter hvert som matfestivalen pakket ned teltene for dagen, samlet hordene seg i Vågsbunnen. Allerede fredag ettermiddag hadde over 1400 tatt turen for å smake seg gjennom øl fra 18 lokale bryggerier.

STAPPFULLT: Øystein Ellingsen og Christian Brincker Andersen er over gjennomsnittet opptatt av øl, og var ikke akkurat alene under Bergen Ølfestival i Skostredet fredag. Av en eller annen grunn ender de alltid opp hos bryggeriet Nøgne Ø fra Grimstad.- Her får vi pratet med andre sørlendinger, og så er jo ølet knallgodt da, sier de to arendølingene.
Vegar Valde

— Det er helt fantastisk bra. Jeg er kjempefornøyd allerede, sier leder Stian Krog i Bergen Ølfestival.

Årets festivaløl er intet mindre enn en krysning mellom bergenske 7 Fjell Bryggeri og Bergen Kaffebrenneri (BKB).

— Det er en kaffe-stout. En mørk, mørk øl, sier ølgeneralen.