Uklart om salg av Tiktok i USA – Microsoft-bud avvist

Etter at Tiktoks kinesiske eier sa nei til Microsoft, melder medier i USA at Oracle går inn i videoappens amerikanske virksomhet. Dette avvises på kinesisk TV.

Videoappen Tiktok er populær i USA, men kan bli forbudt fra tirsdag dersom ikke den amerikanske virksomheten blir solgt til et amerikansk selskap innen den tid.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Bytedance har i dag informert oss om at de ikke kommer til å selge Tiktoks amerikanske virksomhet til Microsoft, heter det i en uttalelse fra Microsoft søndag.

– Vi er sikker på at vårt bud ville ha vært bra for Tiktoks brukere, og samtidig ivareta nasjonal sikkerhet, het det videre i uttalelsen.

President Donald Trump har med henvisning til USAs nasjonale sikkerhet krevd at kinesiske Bytedance selger Tiktoks virksomhet i USA. Dersom det ikke skjer innen 20. september, vil appen i praksis bli forbudt i USA. Trump er bekymret for at Tiktok deler opplysninger om amerikanske brukere med kinesiske myndigheter. Tiktok avviser dette og sier data om brukerne i USA lagres i USA, med backup i Singapore.

Tiktok har ikke svart på APs henvendelser om å kommentere saken, men Bytedance har tidligere avvist at Tiktok utgjør noen fare for USAs nasjonale sikkerhet.

Bloomberg: Får ikke selge Tiktok uten tommel opp fra Kina

Kan velge Oracle

Etter kunngjøringen fra Microsoft meldte flere amerikanske medier, blant dem The Washington Post, The New York Times, Wall Street Journal og NBC, at Oracles bud på Tiktoks amerikanske virksomhet har fått grønt lys i stedet. Dette er ikke bekreftet, og Oracle har avvist å kommentere saken.

Mandag morgen kom det imidlertid nyheter fra den statlige kinesiske nyhetskanalen CGTN om at Bytedance også har vraket Oracle. Det sier ikke-navngitte kilder til TV-kanalen.

Det er ikke klart om Tiktoks valg av Oracle som partner i USA også betyr at Oracle blir majoritetseier i det kinesiske teknologiselskapet, skriver New York Times med henvisning til kilder.

Det er ikke kjent hvor mye Oracle er villig til å legge på bordet for å kjøpe Tiktoks amerikanske virksomhet hvis avtalen mellom Oracle og Tiktok skjer i form av et salg. Kilder til CNBC har tidligere hevdet at prisen trolig blir på mellom 20 og 30 milliarder, tilsvarende opptil 270 milliarder kroner.

Usikkert

Det er uansett usikkert om den ventede avtalen mellom Bytedance og Oracle er nok til å tilfredsstille amerikanske myndigheter. En anonym kilde sier til Wall Street Journal , som var først ute med nyheten om at Microsoft var avvist, at avtalen trolig ikke struktureres som et direkte salg.

Kina har endret sine eksportregler, og salg av kunstig intelligens krever godkjenning på regjeringsnivå. Mange mener Tiktoks algoritmer vil omfattes av denne regelen.

– Tiktoks dager i USA er trolig talte, og neste skritt er å stenge. Med mindre det blir noen endringer i ellevte time, styrer Bytedance rett mot myndighetenes frist, sier analytiker Daniel Ives i Westburn Securities. Han tror appen vil bli deaktivert i USA.

Ives sier et teknologipartnerskap kan innebære at Oracle leverer en teknologisk løsning som beroliger Trump-administrasjonen når det gjelder de nasjonale sikkerhetsaspektene rundt håndteringen av brukerdata.

Walmart fortsatt interessert

Walmart, som er verdens største detaljhandelkjede, har også meldt seg inn i kampen om å kjøpe opp deler av Tiktok. Det amerikanske selskapet har samarbeidet med Microsoft om å kjøpe videoappen sammen.

Nå bekrefter Walmart i en uttalelse at det fortsatt vil ha en eierandel i Tiktok, på tross av Microsoft tapte kampen om det kinesiske selskapet.

– Walmart er fortsatt interessert i å investere i Tiktok og fortsetter diskusjonene med ledelsen i Bytedance og andre interesserte parter, skriver detaljhandelkjeden i en uttalelse.

Financial Times: Oracle vinner budrunden om Tiktoks USA-markedTiktok-eier truer med søksmål i USACNBC: Tiktoks USA-virksomhet kan selges i løpet av de neste dagene
Publisert: