Ferske tall: – Mange arbeidsplasser reddet i oljebransjen
Nå går det langt bedre enn fryktet for oljebransjen og skattepakken virker, mener Norsk olje og gass. Nedturen om noen år blir utsatt.

Da oljeprisen stupte i vår, strupte oljeselskapene pengebruken. Analysebyrået Rystad Energy mente da at investeringene ville bli halvert frem mot 2022.
– Et jordskjelv vil treffe Norge og norsk industri, sa styreleder Monica Th. Bjørkmann i bransjeforeningen Norsk olje og gass.
Oljebransjen etterlyste grep fra politikerne og fikk en ny skatteordning som svar.
Ferske tall for planlagte investeringer viser at den har virket, mener bransjeforeningen nå.
– Jeg er veldig glad for å se de tallene analysen vår viser. Drahjelpen fra skattepakken Stortinget vedtok i vår, har vært som vi håpte og trodde, sier administrerende direktør Anniken Hauglie i Norsk olje og gass.
– Nå er vi nærmere å si at det ligger stabile år for olje- og gassnæringen framover.
Nedgangen i investeringene fortsetter, men holder seg over 160 milliarder kroner til 2025. Da faller tallet til 145 milliarder kroner, ifølge Norsk olje og gass’ analyser:
- 2020: 186 milliarder (SSB-tall fra november)
- 2021: 178 milliarder
- 2022: 161 milliarder
- 2023: 162 milliarder
- 2024: 168 milliarder
- 2025: 145 milliarder
I sin rapport skriver Norsk olje og gass at fallet i investeringene fra i år til neste år er betydelig mindre enn hva som ble forventet i fjor – altså før koronapandemien gjorde at oljeetterspørselen sank dramatisk.
Bransjeorganisasjonen forklarer det minskede fallet med at investeringer er blitt skjøvet på og at noen utbygginger er blitt dyrere.
For ett år siden mente Norsk olje og gass at investeringene i 2020 ville bli på 195 milliarder kroner. Bransjeorganisasjonens rapport så for seg et betydelig fall i 2024 til 140 milliarder kroner.
Nå forventes det altså investeringer på langt mer enn det, med 168 milliarder kroner.
Norsk olje og gass skriver at de også nå tror at flere prosjekter enn de som er tatt med, vil bli realisert – og at nivået på investeringene dermed vil bli høyere.
Tallene er samlet inn fra 13 operatørselskap – som dekker 98 prosent av aktiviteten på norsk sokkel.
Oljeskatt: Advarer mot milliardtap for staten
18 oljeselskaper fikk i fjor dekket letekostnader for 3,9 milliarder kroner
Fryktet for arbeidsplasser
Administrerende direktør Hauglie i Norsk olje og gass peker på at investeringene i oljebransjen holder seg godt oppe.
– De er nesten på nivået før koronapandemien. Det er en veldig god nyhet, fordi vi i vår fryktet at investeringene ville nær halveres i 2022 sammenlignet med 2019. Det var svært viktig for oss å sikre arbeidsplassene og inntektene vi var bekymret for at vi sto i fare for å miste.
Investeringene i utbygginger på norsk sokkel har stor betydning for leverandørselskapene i oljebransjen. Hauglie viser til at disse bedriftene finnes i nær sagt hele landet – og at 200.000 arbeidsplasser er avhengig av at næringen holder aktiviteten oppe.
– Vi fryktet at disse ville kunne gå ned for telling og ikke klart å reise seg igjen. Nå er de langt mer optimistiske, får oppdrag og inntekter. Så er det også en oppside her som vi ikke omtaler noe særlig i vår rapport, og det er at det er en rekke prosjekter fram i tid som ikke er klare nok til å bli tatt med i vår rapport, men som likevel kan gi flere investeringer om noen år, sier hun.
Ap-Jonas på telefonen med Aker og Equinor: Stortinget samlet bak oljepakke
Aker BP-sjefen sier Stortinget gjorde oljepakken dyrere
Oljepakke vil utløse 115 milliarder til nye investeringer
Ser ikke overinvesteringer
Da skattepakken ble diskutert og til slutt vedtatt, var noen bekymret for at det ville bli en overinvestering – altså at oljeselskapene ville kjøre gjennom prosjekter med for dårlig lønnsomhet.
– Men lite tyder på at det har skjedd. Selskapene tar prosjekter ut og inn, prioriterer hardt og har høye avkastningskrav.
– Skjer det nok?
– Himmelen er ikke skyfri. Dette er krevende tider, også for bransjen. Vi trenger forutsigbare rammebetingelser, for å sikre fortsatt høy aktivitet. Faren er ikke over, men vårt budskap nå er at skattepakken har hatt effekt.
Oljeleverandørene sitter på kompetanse som er helt sentral i det grønne skiftet. Hør podkast-episode om hvor raskt de må omstille seg for å redde klimaet og arbeidsplasser her: