Den kronglete veien til strømstøtte

I dag er det smil og enighet, men spørsmålet om direktestøtte til bedriftene truet med å sprenge hele prosessen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) og NHO-leder Ole Erik Almlid holder pressekonfeanse om strømtiltak for næringslivet i Marmorhallen.
Publisert: Publisert:

Da næringsministeren, NHO, Virke og LO la frem enigheten om strømstøtte for bedriftene i dag, var det en oppvisning i den norske modellen. Når myndighetene, fagforeningene og arbeidsgiverne står sammen, da blir det gode løsninger, er budskapet.

Men bak en slik pressekonferanse ligger harde dragkamper, tøffe prosesser og – for noen – en kamp for i det hele tatt å få delta.

Den hardeste nøtten var spørsmålet om direktestøtte til bedriftene.

Da statsminister Jonas Gahr Støre kalte inn NHO og LO til møte etter sommeren, var utålmodigheten allerede i ferd med å bli stor i Stortinget og deler av næringslivet. Både opposisjonen og støttepartiet SV krevde handling, men det var slett ingen enighet om hva som trengtes.

Les også

Krise for melkeprodusent: – 6 millioner i strømregning i august

Regjeringen var beredt til å gjøre noe, men det var stor skepsis til en direkte støtteordning til bedriftene. Delvis skyldtes det behovet for innstramming i den økonomiske politikken, men også erfaringene fra koronaordningene hvor en rekke bedrifter fikk støtte, mens de i ettertid tok ut store utbytter.

Næringsminister Jan Christian Vestre uttrykte skepsisen utad, og den ble også delt av LO som var bekymret for en urimelig ordning.

Fra næringslivssiden var det en følelse av hast. Derfor ble også prosessens første uker oppfattet som tungrodde.

Ved siden av de profilerte toppmøtene med partene og statsråder, ble det svettet i mindre arbeidsgrupper med blant andre LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad og hans motpart i NHO, Øystein Dørum. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke ble også tatt inn i prosessen etter samtaler med Næringsdepartementet.

Forrige fredag kunne Dagens Næringsliv melde at regjeringen tok sikte på en pressekonferanse allerede den kommende lørdagen, 10. september. Nyheten ble plukket opp av en rekke medier (ikke E24). Men i stedet for enighet, ble et møte med partene fredag en bekreftelse på uenigheten.

Der Virke hadde tatt til orde for en låneordning, hadde storebror NHO fra første stund vært klar på at bedriftene måtte få direkte støtte. Penger inn på konto, for å si det enkelt. Forslaget som ble lagt i bordet denne fredagen hadde ingen slik støtte.

I stedet for en pressekonferanse ble det tilnærmet krise.

Mandag reiste NHO-sjef Ole Erik Almlid og sjeføkonom Øystein Dørum på en planlagt styretur til Brussel. Hvordan strømpakken ville bli – og om det i det hele tatt kunne bli enighet – var i det blå.

Tirsdag kveld gikk Virke ut i mediene med sin frustrasjon. «Nå har hele prosessen stoppet, uten at vi vet hvorfor.», sa Stian Sigurdsen til DN.

Men det foregikk ting i kulissene. For tidligere på tirsdag hadde det vært et hastemøte i departementet. NHO-toppene satte seg på flyet hjem, tidligere enn planlagt. Prosessen gikk inn i en siste, intens fase.

Det måtte komme en løsning. Det var uholdbart for NHO med en pakke uten noe direkte støtte, mens for regjeringen var det svært vanskelig å se for seg en løsning som ikke den største arbeidsgiverorganisasjonen kunne stille seg bak.

Det ble jobbet intenst i dagene etter. Først torsdag kom en løsning endelig på bordet. Direktestøtten var på plass, men rammet inn som et kompromiss både regjeringen, LO og NHO kunne leve med. Den ble tidsbegrenset og knyttet til et krav om energikartlegging, samtidig ville den gi penger på konto til hardt prøvede virksomheter.

Næringsminister Jan Christian Vestre og hans departement var hovedkontakten for partene gjennom hele prosessen. Statsråden er kjent for sitt engasjement, men også for å være grundig og detaljorientert. I den siste runden jekket han opp engasjementet og det skal ha vært avgjørende for å få løsningen på plass.

Bare halvveis spøkefullt sies det at den siste og endelige skissen ble skrevet av Vestre selv.

Totalt koster pakken rundt 3 milliarder kroner. Det er ikke mye sammenlignet med de 42 milliardene som strømstøtten til husholdninger koster. Mange vil bli skuffet.

Samtidig har den norske modellen – og særlig jerntriangelet staten, LO og NHO – igjen vist at etter harde runder, kommer det løsninger og felles pressekonferanser.

Så gjenstår det å se hvordan pakken blir mottatt på Stortinget. Som jeg har skrevet om før, har SV sagt nei til en direktestøtte, mens opposisjonen til høyre har antydet en langt rausere pakke enn hva regjeringen legger frem.

Sagaen om strømstøtten er ikke over.

Publisert: