Usikkerheten ulmer – men reisegleden sprer seg: – Vi må jo kose oss!

GARDERMOEN (E24): Reiselivet melder om økt pågang, men stadig nye reiseråd skaper stor usikkerhet for bransjen og reiselystne.

KOS I KOSOVO: Gezim (t.v.), Erlind og Sherif skal besøke familien i Kosovo for første gang på to år.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

På Oslo Lufthavn Gardermoen er reisegleden i ferd med å spre seg blant travle passasjerer. Det er ikke lenger folketomt på flyplassen, selv om det fremdeles er godt med kvadratmeterplass per person.

I en flere meter lang kø ved innsjekkingen står et reisefølge og skravler. Køen står stille, men reisefølget på fem er i godt humør.

– Vi skal til hjemlandet Kosovo, sier 21 år gamle Sherif.

Sammen med ham reiser bror, fetter og nevø for å besøke tanter, onkler og besteforeldre – for første gang på to år.

– Deilig å reise

– Vi skal feste litt også, da. Vi må jo kose oss! legger 21-åringen til.

På det norske kartet er Kosovo for tiden lilla. UD fraråder i utgangspunktet reiser utenfor EU, men har innført unntak for et knippe land utenfor unionen – som har fått fargen lilla.

Tilreisende fra lilla land er underlagt de samme innreisereglene som røde land.

Men fordi alle i reisefølget jobber i helsesektoren er de allerede fullvaksinerte og bekymrer seg derfor ikke stort over restriksjonene på vei tilbake til Norge.

– Testing er vi vant med, ler storebror Gezim (31).

PÅ MED MASKEN: Gezim (t.v.), Erlind, Elmir og Sherif er flinke til å ta på masken etter å ha posert for bildet.

– Det er deilig at vi endelig får reise litt, legger Sherif til.

Sist uke reiste over en halv million flypassasjerer til og fra Avinors lufthavner.

Sist søndag ble det registrert flere reisende enn noen annen dag siden pandemien brøt ut i mars 2020. Mandag kommer nye tall som viser hvorvidt trafikken har økt ytterligere.

Stor usikkerhet

Men nye reiseregler gjør at usikkerheten igjen ulmer i horisonten. Fredag ble flere populære feriedestinasjoner markert røde på det norske smittekartet.

– Prognosene er tett knyttet til reiseråd, vaksinering, mutasjoner og smitte så det er utfordrende å si noe om økningen fremover, sier kommunikasjonsrådgiver Caroline Maria Nilsen i Avinor.

Den halve millionen flyreiser forrige uke er også forsvinnende lite sammenlignet med antall reisende i samme uke i 2019.

Utenlandsreisene har falt mest, med 83 prosent sammenlignet med normalåret 2019.

TÅLMODIG: Mohamed (27) måtte vente i over to timer på kjæresten sin. – Jeg gleder meg til hun kommer, sier en optimistisk Mohamed.

– Deilig å slippe kø

Et knippe passasjerer kommer gjennom glassportene på Gardermoen.

En solbrun, ung mann med stråhatt er en av få som ser ut til å ha god tid. 20-åringen Mathias er fremdeles i feriemodus og har nettopp besøkt familie og venner i Kroatia.

– For mange har det vært lang kø og ventetid, men jeg ble smittet med corona i starten av juni. Så jeg er jo immun – i alle fall i et halvt år til, forteller han.

SLAPP KØ: Mathias (20) ble smittet med corona for et par måneder siden og slapp dermed unna testkø på innreisen til Norge fra Kroatia.

Slik har det ikke vært for alle. Avinor har tidligere varslet køer på opptil syv timer, hovedsakelig som følge av testkravene. Fredag ble det imidlertid kjent at reisende fra grønne land slipper å teste seg på Oslo Lufthavn i helgen, for å få bukt med de lange køene.

SAS forberedt på usikkerhet

– I starten av juli tok salget av flyreiser seg veldig opp, og vi er svært glade for å kunne si at vi de siste ukene har mottatt det høyeste antall av bestillinger siden det i mars 2020 ble erklært pandemi, sier kommunikasjonssjef Grete Kruse Roald i Norwegian.

Også SAS rapporterer om økte salgstall. Totalt har flyselskapet sett en økning på 50 prosent fra mai til juni i antall reisende.

Ferske tall fra Eurocontroll, som koordinerer lufttrafikktjenesten i Europa, viser at SAS er blant de ti europeiske flyselskapene som økte mest i trafikk den siste uken.

GJENSYNSGLEDE: Det er tre år siden Anniken (46) sist besøkte familien i Norge. Denne uken reiste hun og barna , Maya (10) og Mila (7), tilbake til hjembyen Cape Town.

SAS planlegger også å gjenåpne flere ruter mellom Skandinavia og USA til høsten.

– Vi har sett en særlig økning på reiser til middelhavsdestinasjonene, og ser en økning i sammenheng med lettelser i reiserestriksjonene, sier kommunikasjonssjef Alexandra Lindgren Kaoukji i SAS.

– Folk booker generelt veldig tett på avgang, og det er vanskelig å si noe konkret om trafikken fremover når reiserådene endres hele tiden. De nye reiserestriksjonene som kom fredag kommer sikkert også til å få sin innvirkning på salget, fortsetter hun.

Oppsvinget i utenlandsreiser kommer samtidig som de globale smittetallene har blusset opp den siste tiden.

Den negative utviklingen knyttes til lave vaksinasjonstall, globale lettelser i restriksjoner og rask spredning av deltavarianten – som nå er påvist i 111 land, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Berg-og-dal-bane for reisebyråer

Reisebyråene Tui, Apollo og Ving melder om økt interesse og salg siden begynnelsen av juli.

Både bookinger og søk har økt med omtrent 50 prosent etter at UD lettet på reiseråd 5. juli, opplyser kommunikasjonssjef Nora Aspengren i Tui.

– Jeg befinner meg selv på Kreta akkurat nå, og det er fantastisk å se at gjestene våre koser seg og at smitteverntiltak fungerer godt her, sier hun.

Hellas troner på toppen over sommerens mest populære reisemål hos Tui, mens Gran Canaria er vinneren i vinter.

Apollo opplyser at etterspørselen har variert kraftig fra uke til uke den siste tiden.

– Vi befinner oss i en usikker tid der restriksjoner som påvirker reiselivet fortsatt endres på veldig kort varsel, sier kommunikasjonsrådgiver Beatriz Rivera.

Avlyser charterturer

– I tillegg skaper de raske endringene og kompliserte reglene også en del forvirring blant reiselystne nordmenn, sier hun.

Per i dag har Apollo åtte flyvninger i gang fra Norge. Men i en normalsommer ville tallet vært 100, opplyser Rivera.

Norges største reisebyrå Ving registrerer at etterspørselen øker kraftig utover høsten, vinteren og neste sommer.

– Mange kunder blir usikre når innreiserestriksjonene ved retur til Norge endres i takt med at FHIs europakart skifter farge. Vi har mange henvendelser og spørsmål om dette, sier norgessjef Marie-Anne Zachrisson.

De neste ukene stanser Ving reiser til Mallorca og Kreta som følge av endringer i karantenereglene. Apollo flyr som normalt, mens Tui har kuttet ut Mallorca.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at tilreisende fra lilla land slipper karantene, på lik linje som tilreisende fra grønne land i EU. Det riktige er at lilla land har samme innreiseregler som røde land. Dette ble endret klokken 12.55 24. juli 2021.

Publisert