- Jeg blir sjikanert av gruveaksjonær

Havforsker Jan Helge Fosså mener han blir sjikanert av aksjonærer i Nordic Mining.

OPPGITT: Havforsker Jan Helge Fosså hevder han og Havforskningsinstituttet blir forsøkt diskreditert av Nordic Mining-aksjonær som også er ansatt i Norges forskningsråd.
  • Atle Andersson
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

En av dem er spesialrådgiver Svend Otto Remøe i Norges forskningsråd, som eier to millioner aksjer i gruveselskapet.

Svend Otto Remøe har to millioner aksjer i Nordic Mining ASA, selskapet som står bak det kontroversielle gruveprosjektet på Engebøfjellet i Naustdal som regjeringen har gitt tillatelse til.

Remøe er til daglig spesialrådgiver i staben til administrerende direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd.

«Skandaløs informasjon»

Forskningsrådet finansierer prosjekter og en lang rekke programmer ved norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner.

I et debattinnlegg i Hamar Arbeiderblad 12. mars skriver Remøe blant annet at Havforskningsinstituttet har levert "skandaløs feilinformasjon" i forbindelse med gruvesaken.

Les innlegg fra Jan Helge Fosså her.

— Feil informasjon

«Sannheten er at Havforskningsinstituttet ved en bestemt forsker, som selv hadde vært en aksjonist en periode, leverte feil informasjon og hevdet at fiskearter som blålange og kysttorsk var truet av deponiet», skriver Remøe i innlegget.

Les mer:

Les også

Gruveaksjonær hardt ut mot aksjonister

Fosså blir ikke navngitt i innlegget, men for dem som har fulgt gruvesaken er det ingen tvil om at Remøe sikter til nettopp havforsker Fosså.

Det bekrefter også Remøe overfor BT.

«Absurd»

Fosså stiller seg helt uforstående til anklagene om at han er aksjonist. Han utdyper kritikken i et lengre innlegg på bt.no.

— Det er en helt absurd påstand. Jeg har aldri vært aksjonist. Jeg er partipolitisk helt uavhengig. Jeg er heller ikke medlem av noen miljøorganisasjon, bortsett fra Foreningen for våre rovdyr, et medlemskap som er irrelevant i forhold til min jobb som havforsker, sier Fosså.

Frarådet

Fosså mener det er særlig oppsiktsvekkende og problematisk at aksjonæren som anklager Havforskningsinstituttet for "skandaløs feilinformasjon" og han for å være aksjonist, sitter sentralt plassert i Norges forskningsråd som en av direktør Arvid Halléns nærmeste medarbeidere.

Les mer:

Les også

Regjeringen avviser gruveklage

En annen aksjonær i Nordic Mining forlangte tidligere en habilitetsvurdering av Fosså etter at Havforskningsinstituttet hadde avgitt uttalelser om sjødeponiet i Førdefjorden.

Fosså var saksbehandler for teamet av forskere som leverte uttalelsen. Den konkluderte med at gruveplanene ikke representerer en bærekraftig bruk av fjordøkosystemet. Havforskningsinstituttet frarådet derfor prosjektet.

Er habil

Justisdepartementets lovavdeling fastslo også at Jan Helge Fosså var habil. Fosså oppfattet den gang habilitets-fremstøtet som en "ondsinnet handling" for å diskreditere ham som forsker og undergrave Havforskningsinstituttets uttalelse i gruvesaken.

Fosså mener han utsettes for sjikane og en svertekampanje som også flere aksjonærer deltar i.

Les mer:

Les også

Borer videre - med aksjonister på taket

— De refererer til meg som aksjonistforsker, også etter at Justisdepartementet har fastslått at jeg er habil og kvalifisert til å gi faglige råd om sjødeponiet, sier han.

- Har krøpet ut

Han reagerer også på at han i kommentarfeltene på nettet omtales som den "habilitetsvurderte aksjonisten", trass i at han er vurdert som habil av Justisdepartementet.

Fosså sier han så langt ikke har ønsket å bidra i debattene som foregår i en rekke kommentarfelt på nettet.

Les mer:

Les også

Tre partiledere arrestert av politiet

"I lang tid holdt gruvetrollene seg i kommentarfeltene, men nå ser det ut til at de har krøpet ut i åpent lende", skriver Fosså i innlegget i BT.

Han viser konkret til aksjonær Svend Otto Remøes innlegg der han blant annet hevder at aksjonistene i Natur og Ungdom er ført bak lyset av Havforskningsinstituttet.

— Klønete formulert

Remøe svarer dette på BTs spørsmål. Han poengterer at han uttaler seg som privatperson, ikke som ansatt i Forskningsrådet:

Kan du konkretisere påstanden om at havforsker Fosså har vært aksjonist i saken om sjødeponiet?

— Fosså var veldig aktiv i å fronte informasjon mot gruveprosjektet. Jeg har aldri sagt at han gjort noe ulovlig, han har bare vært veldig aktiv i argumentasjonen mot prosjektet.

- Men du beskriver Fosså som aksjonist?

— Det var klønete formulert av meg. Jeg ser at det kan være feil uttrykksform, sier Remøe.

Remøe ringer senere tilbake til BT:

— Jeg beklager bruken av det ordet. Jeg vil også understreke at jeg har full tillit til Havforskningsinstituttet. Det er en svært velrenommert forskningsinstitusjon, sier Remøe.

Avviser kobling

- Du er aksjonær i Nordic Mining og har samtidig en sentral stilling i Norges forskningsråd. I lys av disse rollene, synes du det er uproblematisk å komme med slike karakteristikker av Fosså og Havforskningsinstituttet?

— Jeg har en jobb i Forskningsrådet som ikke har noe med gruvesaken å gjøre. Personer som arbeider i offentlige etater må også ha lov til å eie aksjer. Det er jo langt verre at forskere på Havforskningsinstituttet eier aksjer i oppdrettsselskaper, svarer Remøe.

Les mer:

Les også

Slik endte aksjonene for miljøet

Han sikter til nyhetsoppslaget før helgen om atforsker Ole Torrissen på Havforskningsinstituttet eier aksjer i selskapet Marine Harvest.

— Vil ikke ramme noen

- Fosså mener han utsettes for sjikane fra Nordic Mining-aksjonærer? Bidrar du til dette gjennom ditt innlegg?

— Nei, man må kunne påpeke hvordan informasjon fra forskere blir formidlet og hvordan den blir brukt selektivt av Natur og Ungdom når de legitimerer sine ulovlige aksjoner. Poenget mitt har vært å få frem at Havforskningsinstituttet la frem informasjon som medførte at Miljødirektoratet gikk imot gruvedeponiet. Miljødirektoratet endret senere standpunkt, men dette unnlater aksjonistene å nevne, sier Remøe.

— Det er dette som har vært mitt anliggende i debattinnleggene. Det har ikke vært min hensikt å ramme noen ansatte på Havforskningsinstituttet, sier Remøe, som jobber med internasjonal forskningspolitikk i Forskningsrådet.

- Står for hans regning

Administrerende direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd har besvart spørsmål fra BT i en post:

Les mer:

Les også

Har funnet mineraler for flere titalls milliarder kroner

"Remøe har skrevet dette innlegget som privatperson, og hans arbeid i Forskningsrådet har ingenting å gjøre med dette fagfeltet. Remøes ytringer i denne debatten står helt for hans egen regning", skriver Hallén.

Han opplyser at Forskningsrådet ikke har retningslinjer der ansatte må oppgi aksjeposter eller eierandeler i selskaper.

"Forskningsrådet er opptatt av at ansatte lar seg engasjere i en åpen, fri og allsidig dialog om samfunnsspørsmål, men en ansatt vil kunne ha snevrere adgang til å ytre seg på eget fagfelt enn på andre områder", skriver Hallén.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Syv spørsmål og svar om Førdefjorden

  2. - Miljørisikoen er undervurdert

  3. - Her kan vi sitte lenge

  4. Nå blir gruve-aksjonistene fjernet

  5. - En hån mot demokratiet

  6. Trekker seg i protest

  7. Ga etter for press fra gruveselskaper

  8. Kjemper aktivt for sjødeponi

  9. Gruvenæringen glad for deponi-innsatsen

BT anbefaler

Sommeren er våt, og strømmen er dyr. Hvordan henger det sammen?

For deg som sliter med logikken i tomme vannmagasiner og skyhøye strømpriser, under alle regnbygene.

LES SAKEN