Oppdatering kl. 19.03 fredag kveld: DNB kutter boliglånsrenten med inntil 0,4 prosentpoeng. Beste rente blir dermed 2,9 prosent, melder NTB. Tidligere fredag satte også Danske Bank og Nordea ned renten.

— Det representerer en måneds utbetalt gjennomsnittslønn for nordmenn. Har man en dyr bank og synes det er uakseptabelt å tape så mye penger, bør man vurdere å bytte, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet en smule lakonisk.

Han har da tatt utgangspunkt i de landsdekkende bankenes tilbud i Finansportalen, og brukt en bolig med en markedsverdi på 3,4 millioner kroner i sitt regnestykke.

Sleper beina etter seg

Etter at Norges Bank satte ned styringsrenten til 1,25 prosent for snart tre uker siden, er det mindre enn en håndfull banker som så langt har varslet rentenedsettelser. Dette til tross for at nesten alle bankene BT har snakket med melder at de i 2014 kan få det beste resultatet i historien.

— Vi ser at bankene sleper beina etter seg, fordi de vil tjene mest mulig penger, lengst mulig. Det kan de gjøre så lenge konkurransen ikke er sterk nok, og vi kunder kan gjøre noe med det ved å vurdere å gå til konkurrerende banker, sier Jorge Jensen.

Fana billigst

BT har tatt for seg bankene som er fysisk til stede i Bergen, og brukt et boliglån på tre millioner i vår sammenligning (se tabell i bunnen av saken). Her vil kunder med lån i den dyreste banken kunne tjene rundt 18.000 kroner på å skifte til den billigste.

Og billigst i Bergen vil fra førstkommende mandag være Fana Sparebank. Banken var den første banken som varslet rentenedgang her vest, etter at sentralbanken reduserte styringsrenten tidlig i desember.

— Vår beste boliglånsrente vil fra mandag være nede i 2,95 prosent nominelt. Og den er forbeholdt alle så lenge sikkerheten er innfor 60 prosent, sier finanssjef i Fana Sparebank, Kim Lingjærde. For et lån som tilbakebetales over 30 år, snakker vi da om en effektiv rente (hvor gebyrene er inkludert) på 3,03 prosent.

Dyrest i Sogn

Dyrest i Bergen er i øyeblikket de to Sognebankene, Sparebanken Sogn og Fjordane og Indre Sogn Sparebank. Begge disse vil ha en effektiv rente på nærmere 3,6 prosent for et boliglån på tre millioner med beste sikkerhet og en løpetid på 30 år. Sjef for Sparebanken Sogn og Fjordane, Arvid Andenæs, spår rentejusteringer for de fleste banker nå på nyåret.

— Selv sitter vi og regner på slike tilpasninger i øyeblikket, men har ikke helt bestemt oss ennå, sier Andenæs.

Prioriterer akademikere

Danske Bank varslet i dag (fredag) at de vil redusere boliglånsrenten. Og i likhet med Fana Sparebank melder de om god respons.

— Kundesenteret kan i dag fortelle om en aktivitet som er to-tre ganger høyere enn normalt, sier kommunikasjonssjef i Danske Bank, Stian Arnesen.

Banken overtok fra nyttår en bankavtale for 113 000 medlemmer i fagforeningen Akademikerne fra DNB. Og det er først og fremst disse som nyter godt av de billigste lånene i banken. For akademikere over 35 år vil den effektive renten for et tre millioner lån med en løpetid på 25 år være 2,87 prosent, mens de under 35 slipper unna med 2,76 prosent for de med god sikkerhet.

«Him te Etne»

Også her i fylket finnes banker som tilbyr renter langt nede på totallet for spesielle grupper. Etne Sparebank har en lånetype de kaller «Him te Etne», hvor du kan få en effektiv rente på 2,6 prosent, hvis du flytter til kommune og kjøper eller bygger hus der.

Foreløpig har etterspørselen vært en smule begrenset, innrømmer banksjef, Rune Ramsvik.

— Det er jo en begrenset tilflytting til Etne. Tilbudet ble lansert som en ekstra pådriver i forbindelse med etableringen av tomteselskapet her i kommunen. Nå vil tomteselskapet snart starte salg av sine første tomter, og i den forbindelse venter vi at noen vil kunne benytte seg av dette tilbudet, sier Ramsvik.

Kaprer utflyttere

Arvid Andenæs har ikke tenkt å benytte samme taktikk i Sparebanken Sogn og Fjordane.

— Vi følger i stedet ungdommen som flytter fra fylket til Bergen, Oslo og andre steder. Og vi har snart like mange kunder utenfor fylket som vi har i Sogn og Fjordane, sier han.

Hemmelig, hemmelig

BT har vært i kontakt med alle bankene som er fysisk til stede i Bergen, men ingen av dem vil si noe konkret om hvilke renteplaner de har. Både DNB og Sparebanken Vest understreker at Konkurransetilsynet har pålagt dem om ikke å kommentere fremtidige priser i offentligheten.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet bekrefter at dette er noe tilsynet har vært opptatt av.

— Dette gjelder aktørene i alle markeder. For å få en sunn konkurranse er det viktig at de setter prisene på selvstendig grunnlag og ikke utveksler informasjon i det offentlige rom, sier Nese.

- Blir neppe sløvere

— Men dere klager samtidig over sløve bankkunder som ikke tar aktive grep for å presse frem lavere renter. Vil det ikke redusere konkurransen ytterligere når media også lar være å spørre om bankenes renteplaner?

— Jeg ser ikke noe motsetningsforhold her og tror ikke det vil sementere sløvheten i kundemassen. Det viktige her er at de ikke vet hva andre konkurrenter har tenkt å gjøre. Og så må vi alle forbrukere ta vår del av ansvaret og stille krav til bankene, sier Nese.

Laveste boliglånsrente:

1. Fana Sparebank 3,03

1. Danske Bank 3,03*

3. Skandiabanken 3,25

4. Storebrand Bank 3,33

5. Eiendomskreditt 3,34

6. Gjensidige Bank 3,39

7. DNB 3,39

8. Nordea 3,39

9. Sparebanken Vest 3,52

10. SpareBank 1 SR-Bank 3,52

11. Handelsbanken 3,55

12. Indre Sogn Sparebank 3,58

13. Sparebanken Sogn og Fjordane 3,59

*Tilbudet fra Danske Bank gjelder kun personer under 35 år, samt spesialtilbud til Akademikerne.

Listen viser billigste effektive rente på et boliglån til tre millioner over løpetid på 30 år for en bolig med en markedsverdi på fem millioner kroner. Disse finansinstitusjonene er fysisk til stede i Bergen.

Kilde: Finansportalen.no

BILLIGST I BY'N: Sjef for Fana Sparebank, Lisbet Nærø, er den eneste banksjefen som har redusert rentene etter at Norges Bank satte ned styringsrenten for snart tre uker siden. I øyeblikket er det Fana Sparebank som kan tilby de billligste boliglånsrentene for folk flest i Bergensområdet. (Foto: Tor Høvik)