Disse matvarene ser du aldri noe mer til

Brunost på tube, eplegelé, pizzasaus med crème fraîche, turpølser, kyllingpinner og mexicanske kjøttboller ble årets matvareflopper.

Publisert Publisert

OVER OG UT: Av disse tre nye produktene lansert av Tine, forsvinner to ut av butikkhyllene. Foto: Tine mediebank

  • Marita Valvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hvert år bruker matvareprodusentene millioner av kroner på å finne på nye matvarer som de tror du og jeg har lyst på. Bommer de, forsvinner maten ut et etter kort tid, skriver Aftenposten.no.

I 2014 fikk vi som vanlig et skred av nye påfunn. De fleste av oss handler på gammel vane, og få legger merke til et nytt produkt. Noen går imidlertid gjennom hos oss vanedyr, mens andre blir borte nesten uten av vi merker det.

Vil ikke minnes på bommerter

Internasjonalt regner bransjen med at de lykkes med tre av ti nylanseringer.

Og når nye produkter finner veien ut i hyllene, snakker leverandørene villig vekk om produktene. Når de forsvinner, håper de at det foregår i stillhet.

I år lanserte Tine blant annet brunost på tube, Tine 14, Yt mellommåltidsdrikk, ekte hvit geitost, ostekake og karamellmousse, flere geleer og yoghurten Go'morgen Zero.

Beholder 1 av 3 brunoster på tube

— Det er alltid en viss risiko knyttet til å utvikle og lansere nye produkter og konsepter. Vi har mange suksesser, men også noe vi ikke lykkes med, sier direktør i vekst og utvikling Hege Homlong i Tine.

MISLYKKET: «Mormor og de 8 ungene»-bakesettet fra Toro ble ingen stor suksess.

Derfor kutter de ut både mellommåltidsdrikken fra Yt, en ostekake, en karamellmousse, eplegelé og appelsingelé, samt melkesjokoladepuddingen i énlitersform.

Brunosten på tube har heller ikke vært særlig populær, men Tine gir seg ikke helt, og beholder en av tre varianter.

90 nye lanseringer i 2014

Orkla, som blant annet eier merkevarer som Nora, Grandiosa, Stabburet og Nidar, hadde rundt 90 nye lanseringer i 2014.

— Det er naturlig at det er dynamikk i porteføljen vår. Vi er opptatt av graden av suksess, men tar samtidig høyde for at skal vi lykkes, må vi også tørre å mislykkes av og til, sier kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken i Orkla Foods Norge.

For fire år siden kom 30-40 prosent av omsetningen til det Orkla-eide selskapet Stabburet fra produkter lansert siste tre årene. Aftenposten har ikke fått tak i tilsvarende tall fra senere år.

Pizzafyll med crame fraiche og mango solgte aldri noe særlig, heller ikke Toro bakepakke Mormor og de åtte ungene og mexicanske kjøttboller.

Kebab-«grandis» måtte ut

Grandiosa med Kebab ble lansert i 2012, men forsvant ut av hyllene etter ett år. Stokken sier den solgte bra, men hadde ikke stort nok videre potensial.

grandiosa.jpg

Den er et eksempel på produktutvidelser, der de håper at det kjente merkevaren vil bidra til et løft for hele produktet.ndre eksempler er Idun tomatketchup med sort pepper. Første året solgte den 370.000 flasker, i 2013 solgte den 162.000 og i 2014 var den nede på 40.000 og ble tatt ut av hyllene i høst.

Tilsvarende så en på Smash med pepper.

Ikke lurt å satse på mexicanske kjøttboller

Orkla var ikke den eneste som trodde nordmenn ville kaste seg over meksinakske kjøttboller. Også Nortura, som eier merkevarene Gilde og Prior, forsøkte seg med boller ala Taco.

— De ga ikke det salget vi ønsket og vi måtte trekke dem tilbake fra markedet, sier informasjonsdirektør Elin Ytterdahl Tohje i Nortura.

Den veien gikk det også med kyllingpinnene, mens turpølser og to varianter av håndverkspølser som ble lansert i 2012, også er blant satsingsproduktene som forsvant raskt ut igjen.

STERK NEDGANG: Idun tomatketchup med sort pepper solgte 370.000 flasker det første året. I år er det kun blitt solgt 40.000 flasker.

For hver vare som kommer inn, må nødvendigvis en ut. Da står det mellom en gammel traver som har mistet populariteten, eller en av de sist ankomne som ikke lever opp til forventningene.

— Smash ville neppe overlevd i dag

2014 var ikke noe unntak. Flere tusen nye varer så dagens lys. Drømmen er å finne en ny Grandiosa. Produktet ble lansert i 1980, men det var først i 1993 salget begynte å ta av. Siden har det eksplodert, med hjelp av blant annet flere varianter av den populære - og til tider forhatte - pizzaen.

Snacksen Smash er ikke et like stort produkt, men likevel et produkt Orkla også er glad i. Det ble lansert i 1988, men også det brukte veldig lang tid på å få salgstallene på plass.

På arrangementer for matvarebransjen har Orkla tidligere sagt at Smash aldri ville overlevd dagens krav til suksess fra dag en. Snacksen brukte årevis på å bli populær utenfor en liten krets.

Da matprodusentene lanserte sine nye produkter 1. mars 2014, fikk de maks et halvt år på seg til å vise at de var liv laga. Ellers ...

Satset hardt på sjokoladen Soho

Men man kan jo undres over hva disse matprodusentene tror at vi nordmenn skal kaste oss over.

De har forsøkt å selge oss en blanding av melk og juice (Dus), laksepølser, yoghurt-sjokolade (Soho), gul ketchup, yoghurt med omega-3. Alt floppet.

Soho-sjokoladen er en klassiker. Det kostet 70 millioner kroner å utvikle Soho, og Nidar kjørte et massivt annonseopplegg for den. Etter tre år kastet de likevel inn håndkleet og erkjente at forbrukerne ikke ønsket produktet.

Blir dette 2015-suksessene?

Men noe gjør de jo bra også, disse matprodusentene. Tidligere har vi sett at Q-meierienes Skyr ble en suksess og Noras rørte syltetøy har gjort frokosten litt hyggeligere for mange.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

50 barn i Bergen smittet

Det er ingen tegn til at koronaviruset sprer seg på skoler eller i barnehager.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  2. 29 nye smittetilfeller i Bergen

  3. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt

  4. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.

  5. Smitte ved 19 skoler i Bergen: – Vi ser alvorlig på situasjonen

  6. – Jeg googlet flygel og vekt. Det var en kjempetabbe.