Etter en måned med sterke rykter om en intens maktkamp i kommunistpartiets elite har partiledelsen nå bestemt seg for å sparke Bo Xilai fra partiets politbyrå og sentralkomité, ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Dermed er Bos fall fra makten komplett. I mars mistet den karismatiske og svært mektige 62-åringen jobben som partileder i millionbyen Chongqing, angivelig på grunn av korrupsjonsanklager mot hans kone.

Kona mistenkt for mord

Kona, Gu Kailai, er samtidig arrestert og mistenkes for å ha vært delaktig i drapet på den britiske forretningsmannen Neil Heywood, skriver Xinhua.

Heywood ble funnet død på sitt hotellrom i Chongqing i november. Dødsårsaken ble den gang oppgitt å være alkoholforgiftning, noe familien hans syntes var merkelig ettersom han var totalavholdsmann.Bo Xilai, som tidligere var landets handelsminister, ble inntil nylig ansett som en soleklar kandidat til å ta steget opp til den innerste kjernen i partiledelsen – politbyråets stående komité – etter høstens viktige partikongress.

I så fall ville han blitt en av de ni mektigste mennene i Kina.

Skreddersydde dressser

Bo Xilai høstet stor lokal anerkjennelse i Chongqing for sine to fremste kampanjer, kalt «slå ned på det svarte» og «syng det røde». Den første gikk ut på å rive ned den mektige mafiaen som hadde fått svært stor makt i byen. Den andre gikk ut på å arrangere massemønstringer der tusenvis av mennesker sang viser fra kulturrevolusjonen og viftet med røde flagg.

Bo Xilai var kjent for sin store karisma og sine skreddersydde dresser. Han fremsto som en vestlig politiker som ikke var redd for å fremheve seg selv – noe som sto i sterk kontrast til den grå, kjedelige stilen som er vanlig blant Kinas maktelite.

Kampanjene hans var populære blant mange vanlige innbyggere, spesielt i Chongqing, men Bo irriterte også på seg mange konkurrenter på grunn av sin evne til å skape oppmerksomhet rundt seg selv.

Rykter om statskupp

Etter at han ble sparket som partisjef i Chongqing gikk det en stund ville rykter om maktkampen som lå bak den dramatiske avgjørelsen. Enkelte medier i Taiwan og Hongkong meldte om et mislykket statskupp og om skyting i partihovedkvarteret Zhongnanhai. Ingen av disse ryktene er blitt bekreftet.

Det har vært knyttet stor usikkerhet til hva partiet aktet å gjøre med Bo etter at han ble fjernet fra jobben som partileder i Chongqing. Mange har trodd at partiledelsen ville vente til partikongressen i høst med å fjerne ham fra de øverste nivåene av hierarkiet, men nå ser det altså ut til at han er sparket et halvt år før dette møtet finner sted.

Bo Xilai mister dermed plassen både i den 350 personer store Sentralkomiteen og i politbyrået, som teller 25 personer.

Flyktet til USA-konsulat

Ryktene om at noe var alvorlig galt i Chongqing begynte i februar, da byens politisjef, Wang Lijun, flyktet til det amerikanske konsultaet i byen Chengdu for å søke politisk asyl.

Wang fikk nei fra amerikanerne, og ble etter 24 timer hentet av Beijing-myndighetene og arrestert.

Trolig hadde Wang fått informasjon om hvordan Heywood døde. Han skal ha fryktet for sitt liv etter å ha fortalt Bo Xilai at det var igangsatt en etterforskning av britens mistenksomme dødsfall, ifølge dokumenter som er lekket fra partiledelsen.

Partikongressen holdes hvert femte år. Under høstens møte skal syv av ni medlemmer i politbyråets stående komité byttes ut, noe som bidrar til at det politiske klimaet i Kina for tiden er preget av svært mye maktkamp og usikkerhet.