Altinn-løsningen er for dårlig testet, og det er ikke sikkert den kan bygges ut til å takle trafikkøkningen i årene fremover. Det Norske Veritas setter spørsmålstegn ved kompetansen til dem som forvalter systemet i en hemmelig rapport som er utarbeidet for Næringsdepartementet, skriver tu.no.

Altinn II er flaggskipet i statens utvikling av elektronisk forvaltning, med nettbaserte tjenester og samhandling på tvers av fagområdene i offentlig sektor.

For dårlig kompetanse

I rapporten kommer det frem at testmetodene ikke har vært gode nok og at det er en risiko for at løsningen ikke kan bygges ut til å takle tjeneste— og trafikkøkningen.

Dette er hovedkritikken som fremmes i rapporten:

  • Det er begrensninger og flaskehalser i arkitekturen.
  • Det er ikke identifisert gode nok planer for hvordan den forventede volumøkning i datamengde og økt trafikk skal håndteres.
  • Kvaliteten på tester har vært for dårlig i alle faser og testregimet er for dårlig.
  • Det har vært en betydelig mengde feil i systemet. Antall utestående feil er avtagende, og feilrettingen har en positiv trend.
  • Det kan ikke verifiseres at kriseberedskapen som er etablert vil fungere i praksis.
  • Tid og kostnad har vært styrende i utviklingsløpet, og vi mener dette kan ha påvirket kvaliteten.
  • Vi setter spørsmålstegn ved nåværende kompetanse og de forberedelser som er gjort til å forvalte et så komplekst system som Altinn II-plattformen.
  • Det etterlyses en langsiktig strategi for hvordan Altinn-plattformen skal utvikles fremover og også en plan for langsiktig finansiering. For kun et år siden lå nettportalen nede i mer enn et døgn. Til tross for at det ble investert 1 milliard kroner i en oppgradering, klarte ikke nettportalen å håndtere den store pågangen som kom da folk ville sjekke ligningen.

Krever offentliggjøring

Høyres nestleder Jan Tore Sanner vil kreve å få rapporten offentliggjort med det samme.

- Det er alvorlig for Giske dersom han har kjent til svakhetene om Altinn siden sommeren 2011. Jeg vil kreve at rapporten offentliggjøres omgående, sier Sanner til NA24.

Til tross for at Næringsminister Trond Giske (Ap) kan ha visst om denne rapporten så reagerer han sterkt på at feilen kunne skje.— Det er helt uholdbart at Altinn må stenge ned systemene sine på den dagen alle vil sjekke selvangivelsen sin, sier Giske ifølge NTB.

Det er uvisst hvor lenge Altinn vil forbli stengt. Brønnøysundregistrene, som har ansvaret for portalen, opplyser i en pressemelding onsdag morgen at nettportalen ikke vil bli åpnet igjen før årsaken til feilen er funnet og løsningen fungerer som normalt.

Har du tips om denne saken? Send oss en e-post!