Oppkjøpet hevdes å være i strid med loven som regulerer utenlandske investeringer i selskaper, som opererer på områder som er strategisk viktige for den russiske staten.

Det melder nyhetsbyrået Total Telecom, som igjen referer til Dow Jones Newswire og den russiske nyhetstjenesten Interfax.

— Ikke mottatt søksmål

Dag Melgaard, informasjonssjef i Telenor, opplyser at Telenor ikke har fått noe søksmål FAS.

— Det er derfor vanskelig for oss å kommentere saken nå, sier han til Aftenposten.

Melgaard sier at Telenor fikk en henvendelse fra FAS i mars hvor selskapet ble bedt om å svare på en del spørsmål knyttet til oppkjøpet. Melgaard peker på at Telenor ikke har gjort annet enn å kjøpe seg opp til et nivå selskapet var på før det nye selskapet VimpelCom Ltd ble dannet.— Samtidig er det jo slik at VimpelCom ikke lenger er et russisk selskap, men er registrert på Bermuda og har hovedkontor i Amsterdam. Derfor gjelder ikke russisk jurisdiksjon, sier Melgaard.

Bitter rettstvist

Telenor har ingen gode erfaringer med det russiske rettsystemet.

En årelang bitter maktkamp med den russiske partneren Alfa, den andre storeieren i VimpelCom, kulminerte vinteren 2008/2009 med at Telenor ble trukket for retten i Sibir av en mikroaksjonær i den russiske mobiloperatøren VimpelCom.

Telenor ble dømt til å betale en erstatning på rundt 17 milliarder kroner og dermed miste alt i Russland.

Telenor mente dommen var en farse og det ble flere ankerunder. Tvisten ble ikke løst før den norske og russiske regjeringen hadde snakket sammen.

Nytt selskap

Resultatet ble at det høsten 2009 ble dannet et nytt VimpelCom-selskap, registrert på Bermuda, børsnotert i USA og med hovedkontor i Amsterdam.

Også i nyere tid har Telenor og Alfa i en tvist, om den styrtrike egyptiske familien Sawiris skulle få lov å kjøpe seg inn i selskapet. Alfa vant frem i frøste omgang, men tidligere i år ble det kjent at Telenor kjøpte tilbake store deler av Sawiris investering og dermed økte sin eierandel i VimpelCom.