I industrihallen på Bryne står paller med appelsiner. Mangemillionæren og gründeren Inge Brigt Aarbakke løfter et pappkrus til munnen og tar en slurk med ferskpresset juice.

Han ser seg rundt og smiler fornøyd. For nå er store ting på gang.

Når Fellesforbundet og Norsk Industri starter årets lønnsoppgjør fredag, har begge sider understreket viktigheten av et moderat oppgjør. For mens oljeindustrien har lyse utsikter, sliter andre deler av industrien tyngre.

Finanskrisen tettet vindmøllegjennombruddet. Nå vil daglig leder Tønnes Helge Kverneland i TKS AS helst unngå et høyt lønnsoppgjør.

Tror ikke på nulloppgjør

Aarbakke AS er på den lyse siden. Og sjefen har ingen tro på at et nulloppgjør.

–  Vi har flaks som holder på i oljebransjen. Men det blir ikke noe nulloppgjør hos oss. Våre ansatte har vært trofaste gjennom noen tøffe år. Da fortjener de å få litt lønnsøkning, sier Inge Brigt Aarbakke til Aftenbladet.

Fra USA til Bryne

I dag skal styret i Aarbakke AS ta noen viktige avgjørelser. Etter noen magre år i olje— og gassindustrien, er de ting i ferd med å løsne. Flere globale aktører vil sikre kapasitet hos Aarbakke til sine leveranser i kommende år.

– Hver dag sist uke hadde jeg besøk som hadde flydd inn fra USA til Bryne. Alle vil kjøpe produksjonskapasitet for flere hundre millioner kroner årlig. Nå må vi diskutere hva vi skal gjøre. Dessverre kan vi ikke si ja til alle, sier Aarbakke.

Han forklarer mye med den gigantiske oljelekkasjen i Mexicogolfen i 2010. Selskap som driver med utstyr som skal ned i brønnene, vil forsikre seg om at det har det beste.

– Nå skal vi ikke bare være best på dreiing og fresing. Vi må også være best på å finne det riktige råstoffet. Nå reiser vi Europa rundt for å finne det beste rustfrie stålet.

Men alt har ikke vært rosenrødt i oljeindustrien heller. Totalt har eierne, Aarbakke selv og oppkjøpsfondet Hitec Vision, skutt inn 180 millioner kroner i selskapet. De siste 61 millionene kom på plass like før jul.

Sikre drift

Nå har Aarbakke AS nok til å betale løpende regninger og ta løftet som venter.

– Vi tjener penger igjen. Produksjonen går utrolig godt, og de ansatte leverer.

I år er målet en omsetning på 600 millioner kroner og et resultat på 12 prosent – altså 72 millioner kroner.

– Men vi skal kunne drive bedre enn det. Vi skal nå 20 prosent i overskudd, sier Aarbakke.

Papirløs

For å nå målet, kutter Aarbakke papir. I bomberommet i kjelleren er hyllemeter på hyllemeter med ark. Aarbakke utvikler egne dataløsninger for heller å kjøre alt elektronisk og spare ressurser.

Hvis det nå kommer endringer på en tegning, legger planleggerne det inn i datasystemet. Så kommer det automatisk opp hos maskinoperatørene i etasjen under.

– Før sprang vi mye rundt og lette etter permer når det kom noen endringer. Ingen av våre konkurrenter er i nærheten av å dokumentere som oss.

Han er opptatt av å være i front. Bare sånn mener Aarbakke at en industribedrift på Bryne kan hevde seg i tøff internasjonale konkurranse.

– Vi må jobbe smartere og utnytte maskinene bedre. Med vår høye lønnskostnad, må vi produsere mer med færre personer enn konkurrentene våre.

Tjener 600.000 kroner

En nyutdannet maskinoperatør tjener 600.000 kroner hos Aarbakke, inkludert tillegg for å gå skift dag, kveld og natt. Men selv om Aarbakke vet godt at han bare trenger å reise til Haugesund for å få billigere arbeidskraft, er han ikke i tvil om at det går an å få det til på Bryne.

Sentralt er å utnytte maskinene bedre. Nå går de i to skift gjennom hele dagen, og enkelte netter. For Aarbakke er det et mål å få til mer nattearbeid.

– Maskinene koster 1600 kroner i timen. Vi har 62 av dem. Da er det enormt med penger å spare, sier Aarbakke.