- Bedrageridømt tiet om kjærlighetsforhold

Kirkegårdsarbeideren ble dømt for bedrageri av en 83 år gammel kvinne han møtte på gravplassen for 20 år siden. Mandag fortalte han at han og kvinnen hadde et kjærlighetsforhold.

Publisert Publisert

ANKESAK: Kjetil Ottesen er bistandsadvokat for den 86 år gamle kvinnen som skal ha blitt lurt av Brynjar Melings klient (61). Mannen står nå tiltalt i en ankesak i Gulating lagmannsrett. Foto: PER LINDBERG

  • Per Lindberg
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

I fjor ble mannen dømt til fire års fengsel. Bergen tingrett mente han hadde utnyttet kvinnens svekkede mentale helsetilstand til å overføre verdier på rundt 1,85 millioner kroner til seg selv, deriblant hennes leilighet. I tingretten nevnte han ikke kjærlighetsforholdet.

SENTRALT: Bergen tingrett mener den tidligere kirkegårdsarbeideren lurte en 25 år eldre kvinne til å overføre verdier til seg da hun signerte denne gaveerklæringen. Retten mener hun var mentalt svekket. Nå er ankesaken oppe for Gulating lagmannsrett.

— Da tiet jeg om det av hensyn til min familie. I ettertid har jeg tenkt at det var sånn det var, sier mannen til BT.

Mandag startet ankesaken i Gulating lagmannsrett. Store deler av dagen gikk med til opplysninger om mannens forhold til den nå demente kvinnen. Her forklarte at han innledet et kjærlighetsforhold til kvinnen etter at de møttes på kirkegården på Solheim i 1993. Der besøkte hun foreldrenes grav.

— Det var jo aldersforskjell på oss, men vi beholdt vennskapet i mer enn 20 år, sa han i retten.

Les også

- Lurte bolig<br/> fra 83-åring

— Veldig god kjemi

Han fortalte om en rekke turer med den 25 år eldre kvinnen, blant annet til Oslo med overnatting på Plaza. Han var også med henne på fransk aften her i Bergen. Kvinnen møtte hans familie etter hvert, hun var med ham på hytten hans, mens han hjalp til og utførte ombyggingsarbeid på hennes hytte på Geilo.

— De siste 20-årene var jeg kanskje sammen med henne fire ganger i året på hytten på Geilo. Vi jobbet mye der oppe, men passet alltid på å hygge oss. Vi hadde øl, cognac og reker på hytten, sa han.

- Det var vel litt spesielt at du er på kirkegården og etablerer en relasjon med en eldre kvinne, spurte lagdommeren.

— Ja, det var det, men vi hadde veldig god kjemi, svarte mannen.

I 1999 satte hun opp et testament, der et familiemedlem fikk hytten på Geilo, mens et annet fikk leiligheten i Bergen. I 2008 testamenterte kvinnen hytten til to grandnevøer. De er barn av kvinnen som ble tilgodesett ni år tidligere. Mannen sa i retten at han mener hun ble lurt av familien i 2008. Året etter kom han og kvinnen til hytten på Geilo, men de kom ikke inn i hytten.

— Låsene var skiftet, og vi forsto etter hvert at hytten var overført til grandnevøene året før. Hun ble rasende, og vi forsøkte å få hytten tilbakeført til henne. Hun sa at hvis jeg ikke fikk hytten, skulle jeg få leiligheten, fortalte han.

Mentale tilstand sakens kjerne

Han avviste at kvinnen kunne ha overført hytten til grandnevøene og glemt det, som følge av demens eller alderdom. Ifølge mannen var hun klar hele tiden.

Spørsmålet retten skal ta stilling til er kvinnens mentale tilstand i 2009. Visste hun hva hun gjorde da hun overførte leiligheten og skrev under på et gavebrev dette året? Det kom blant annet frem at kvinnen ikke ble funnet egnet til å kjøre bil i 2006. Tre år senere ble det utstedt en gaveerklæring der mannen fikk alle hennes eiendeler. I retten opplyste han at han i dag står oppført som eier av kvinnens leilighet.

— Vi var glade i hverandre, jeg hadde jobbet mye på hytten og så var det dette kjærlighetsforholdet, fortalte han i retten om hvorfor han ble tilgodesett.

- Jeg har angret

Da dommeren spurte hvorfor han ville ta imot dette, med tanke på alle vanskelighetene det medførte med kvinnens familie, svarte mannen:

— Jeg har angret på det i etterkant. Jeg mistet jobben og alle mine rettigheter. Mine barn led også da det ble opprettet straffesak mot meg. Jeg var så dum at jeg tenkte ikke gjennom situasjonen, men jeg forsøkte aldri å lure henne.

Aktor Liv Karlsen stilte en rekke spørsmål ved flere økonomiske og juridiske disposisjoner som kvinnen gjorde i 2009. Her kom det frem at mannen eller hans kone noen ganger skrev erklæringer som hun så signerte. Karlsen spurte også om hvordan mannen oppfattet kvinnens helsetilstand.

— Jeg så ingenting unormalt, svarte han.

Forsvarer er kritisk

Liv Karlsen trakk frem to kontantuttak fra kvinnens konto i 2009, ett på 10.000 kroner og ett på 30.000 kroner. Han svarte at han ikke kjente til dem og avviste at han disponerte kortet hennes. Da politiet pågrep ham i 2010, ransaket de huset hans. I safen fant de 23.000 kroner.

- Er dette hennes penger, spurte Karlsen?

— Nei. De er mine.

- Hytten på Geilo var ferdig ombygget i 1997, og du hadde hjulpet til. Dere hadde da hatt et kjærlighetsforhold, men du er ikke nevnt i testamentet fra 1999. Hvorfor fikk ikke du hytten den gang?

— Hun ville tilgodese meg med hytten og gjorde dette senere, svarte mannen.

Hans forsvarer Brynjar Meling reagerer sterkt på politiets fremgangsmåte. Han mener mannen er uskyldig dømt og at politiet aldri burde ha innledet etterforskning mot ham.

— Politiet har gått direkte inn i en arvetvist. Det er oppsiktsvekkende at den ene parten utpekes som kjeltring, mens den andre blir et sannhetsvitne. Hytten på Geilo ble tross alt overført til hennes familie. Politiet utstedte et forelegg til en av dem som ble begunstiget fordi de som skrev under som vitne, ikke hadde vært til stede da dette skjedde. Det ble ikke innledet videre etterforskning mot dem. Politiet har utpekt min klient som syndebukk, sier Meling.

- Dement i 2010

Liv Karlsen avviser Melings påstand.

— Vi utstedte et forelegg fordi dokumentet var sendt inn til tinglysing med formalfeil. Vi kan ikke bevise at kvinnen ikke ønsket å overføre hytten til de to som fikk den i 2008. Tross alt var det deres mor som ble tilgodesett med den i testamentet fra 1999. Og vi har ikke vært forutinntatt, men etterforsket og undersøkt hans forklaring, parerer Karlsen.

Kjetil Ottesen er bistandsadvokat for kvinnen, som i dag bor på sykehjem i Bergen.

— I 2010 ble det slått fast at det ikke var tvil om at det ikke var tvil om at hun da var sterkt fremtredende dement. Det viktigste for meg er å sørge for at de disposisjoner som ble omgjort i dommen i Bergen tingrett, fastholdes, slik at tiltalte ikke tilgodeses.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kirkeansatt tatt for millionbedrageri