— Det kunne ikke blitt mer negativt med tanke på oljeprisen, sier Torbjørn Kjus.

Oljeanalytikeren i DNB Markets mente tidligere i uken at hvis det ikke det kom noen avtaler om kutt på onsdagens Opec-møte, kunne oljeprisen nå 60-tallet i løpet av året.

Da det ble klart at Opec ikke ble enige om noen form for produksjonskutt, raste oljeprisen til under 73 dollar fatet. Børsen falt med 2,45 prosent, og Statoil-aksjen dundret ned 4,35 prosent.

Dårlig nytt for alternativer

— Så lenge oljeprisen holder seg på dette nivået, eller faller ytterligere, blir det færre økonomiske insentiver for å utvikle dyre oljefelt, og det vil gjøre det mye vanskeligere å få utviklet mer alternative energikilder, sier Kjus.

Oljeanalytikeren påpeker at hvis man ser på Norges mål som utelukkende å maksimere oljeinntektene på lang sikt, er det ikke sikkert dette er dårlig nytt.

— Dette vil nok bety at oljealderen vil vare lenge, sier han.

LES OGSÅ:

— Statoil må kutte mer

Det er imidlertid dramatisk nytt for dem som håpet at Statoil, som lokomotivet i norsk oljeindustri, snart var ferdig med kuttrundene.

— 60 dollar fatet vil være dramatisk for Statoils kontantstrøm til neste år. Siden 2010 har de fått over 100 dollar fatet. Nå må vi regne med at de vil kutte enda mer, sier oljeanalytikeren.

Globalt sett tror Kjus i første omgang at skiferolje-produksjonen i USA nå vil bli testet.

— USA vil lide. Men det vil også bety reduksjoner i investeringene både onshore og offshore i resten av verden, sier han.

Venezuela og Iran ville kutte

I Norge tror analytikeren at de fleste investeringene for neste år er låst inn allerede.

— Norge kan i tillegg styre utbyggingsplanene på norsk sokkel ved å endre på rammevilkårene for oljeselskapene, sier Kjus.

Saudi-Arabia som er det ledende Opec-landet, lever også fint med en lavere oljepris i en periode. Det gjør imidlertid ikke andre medlemsland som Venezuela og Iran, som var skuffet etter møtet, ifølge Bloomberg News.

LES OGSÅ:

USA tilbake til gamle høyder

Bakgrunnen for oljeprisfallet i sommer er delt.

På den ene siden har USA fortsatt produksjonsveksten, og de siste produksjonstallene som kom natt til onsdag viser at de nå snart produserer 9 millioner fat olje pr. dag.

Dette er mer enn en dobling fra januar 2009, og ikke siden midten av 80-tallet har landet produsert like mye olje.

Norge produserer til sammenligning om lag 2 millioner fat pr. dag.

Samtidig har svak økonomisk vekst i Kina og Europa ført til at mindre olje er blitt etterspurt.

— Får ikke prissvar før i 2015

Opec-land som Libya og Iran hatt en ufrivillig nedgang i sin oljeproduksjon den siste tiden, og vil sannsynligvis øke produksjonen til neste år, ifølge DNB Markets.

Dermed er det svært usikkert hvor prisen skal ende.

— Vi vil ikke få svaret på hvor prisen ender før langt ut i neste år. Vi ser på de neste ni månedene som test for hvor markedet skal ende, sier Torbjørn Kjus.