– Det ville vært ekstremt dyrt og vanskelig, og ikke bare for Hellas, sa Lagarde i et intervju med nederlandsk TV torsdag.Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) insisterer på at grekerne må holde avtalene som sikrer landet økonomisk krisehjelp.

På den måten vil de vise at de virkelig ønsker å beholde euroen.Lagarde minner om at et flertall i den greske befolkningen ønsker å bli værende i eurosonen. Likevel har IMF vært nødt til å gjøre forberedelser i tilfelle den økonomiske krisen og konflikten med EU utløser et valutaskifte.

– Uansett hvilken jobb du har, så må du forberede deg på det verste og håpe på det beste. Vi håper så absolutt på det beste, sier Lagarde.

Tabu-tema

Muligheten for et gresk farvel til euroen var inntil nylig et tabubelagt tema som de fleste toppolitikere nektet å diskutere. Men den siste uken har både europeiske politikere og sentralbanksjefer snakket åpent om at Hellas kan tre ut av valutasamarbeidet.

IMFs søsterorganisasjon, Verdensbanken, advarer mot smitteeffekten av en gresk «exit» fra eurosonen.

– Det viktigste spørsmålet dreier seg ikke om Hellas, men om Spania og Italia. Hvis Hellas forlater eurosonen, kan ringvirkningene bli svært skadelige. De vil kunne minne om konkursen til investeringsbanken Lehman Brothers i 2008 og spre panikk i de globale finansmarkedene, mener Verdensbankens sjef Robert Zoellick.

Cameron: — Eurosonen kan gå i oppløsning

I en tale den britiske statsministeren David Cameron skal holde i Manchester torsdag, lister han opp tiltak som bør iverksettes for å unngå at eurosonen går opp i limingen:

En effektiv økonomisk «brannmur» som hindrer spredning av krisen mellom land, solide og godt regulerte banker, et system hvor skattebyrdene fordeles mellom landene, og en pengepolitikk som bidrar positivt i hele eurosonen.

– Hvis ikke, befinner vi oss i ukjent terreng hvor risikoen er høy for alle, sier Cameron, ifølge et utdrag av talen som er offentliggjort.

– Rives i filler

Cameron understreker at det er i Storbritannias interesse at eurolandene løser problemene sine. Men uansett hva som skjer, så lover han å gjøre det som trengs for å beskytte den britiske økonomien.

– Enten må eurolandene forsone seg med hverandre, eller så står de overfor en mulig oppløsning av valutasamarbeidet, advarer Cameron. Også den britiske sentralbanken vurderer hva som kan gjøres for å motvirke smitte fra eurokrisen.

– Eurosonen river seg selv i filler, uten at vi kan se noen åpenbar løsning, sa sentralbanksjef Mervyn King onsdag.Den tidligere britiske finansministeren Alistair Darling brukte enda sterkere ord da han beskrev krisen i eurosonen:

– Dette har kimen til noe katastrofalt i seg. Det er galskap. Hvis det sprer seg til større land, kan det virkelig blir katastrofalt for Europa.