Streiken i kommunal og statlig sektor rammer på mange områder.

Flere barn fikk ikke gå i barnehagen eller på skolen i forrige uke, Meteorologisk institutt leverer ikke værmelding for Vestlandet og Trøndelag og politiet har mindre kapasitet og fanger slipper fri fra fengsel.

I tillegg streiker alle losene som jobber i Oslo-fjorden. Det betyr at ingen lospliktige båter som skal inn til havner i hovedstaden eller resten av Oslo-fjorden kommer inn.

Mens Kiel-båten og København-båten har dispensasjon (fordi de kjører faste ruter) kom ikke RCCL-båten Vision of the seas inn til Filipstadkaien søndag som planlagt. Den måtte kjøre til Göteborg.

Da blir det flere timers busstur til den svenske byen for rundt 2000 norske og utenlandske passasjerer i stedet.

— Ville bade på båten

— Det er litt dumt, for jeg hadde hatt lyst til å bade på båten, sier Magnus som skal reise med omtrent 20 familiemedlemmer til Göteborg, Bergen og Geiranger på sitt første cruise.

Heller ikke Anne Nyhus Hauge har stor forståelse for de streikende.

— Med tanke på det som skjer i Europa kunne de moderert seg litt, sier hun.

Likevel har ikke den lille bussturen ødelagt for reisegleden.

— Jeg gleder meg til å spise - masse forskjellig, sier Magnus.

Ikke mye sympati for de streikende

Det er Rolf Nyhus, tidligere Holmenkollen-general, og samboeren Gro Gjestland Strand, som har tatt med seg Magnus og rundt 20 familiemedlemmer på cruiset som skal gå til blant annet Bergen og Geiranger. I anledning 70-årsdagene deres.

Gro Gjestland Strand og Rolf Nyhus er ved godt mot selv om lørdagens cruisetur ble byttet ut med brus, baguette og buss.
Arild Færaas

— Det hadde jo vært en drøm å ha seilt ut Oslo-fjorden i dette været. Jeg har full forståelse at de streikende bruker sine rettigheter, men jeg tror ikke de tenker på alle konsekvensene, sier Nyhus.

Til tross for at båttur i strålende solskinn er erstattet av en busstur nedover Østfold, er de ved godt mot.

— Jeg er i det minste glad for at turen ble noe av. Jeg var først litt redd for at turen vi hadde planlagt i et halvt år ikke skulle skje, sier Gjestland Strand.

Taper penger

Margrethe Austad er markedssjef for Cruise i Oslo havn. Hun er ikke fornøyd med konsekvensene av streiken.

— Oslo havn taper inntekter, vi taper nasjonale inntekter, og det er sikkert noen som har bestilt cruiset fordi at de vil se Oslo.

Hun skulle egentlig hatt fri i pinsehelgen, men tar nå i et ekstra tak for å koordinere «busscruise-aksjonen». Rundt 60 busser er rekvirert i Sverige for å kjøre passasjerer fra Göteborg til Oslo før de skal tilbake igjen til den svenske byen.

Margrethe Austad er vanligvis markedssjef for cruise i Oslo havn, men måtte bidra 1. pinsedag når 4000 passasjerer skulle busses mellom Filipstadkaia og Göteborg lørdag.
Arild Færaas

— Det er et puslespill uten like og kaos, men vi har kontroll på kaoset.

Roar Meidal, Norden-sjef for Cruise-operatøren RCCL forteller at de har prøvd så godt de kan å la passasjerer som skulle reise videre nå sine fly.

— Vi har planlagt i flere dager, og det er en stor operasjon, så i utgangspunkt tror vi at de fleste greier å nå sin videre reiseplan, men det kan være noen unntak. Vi vil uansett hjelpe dem så godt vi kan.

Tankbåter kommer seg ikke ut

Foruten cruisebåtene er det også andre båter som ikke kommer inn, eller ut.

— Foreløpig er det to containerbåter som er kansellert, i tillegg er det én som ikke kommer seg ut. Det er også tre tankbåter som ligger til ankers og ikke kommer seg ut fjorden, sier Anne Kristin Hjukse, informasjonssjef i Oslo havn.

Hun sier de forventer mange flere kanselleringer.

Kan bli drivstoffmangel

Esben Glad, streikeleder for losene i Oslo-fjorden, sier de ga dispensasjon til to tyske båter som lå til kais fredag.

— Det ble gjort en helhetsvurdering, og da anbefalte vi overfor YS at de kunne sette los om bord.

Men noen flere dispensasjoner for cruisebåter som skal inn til Oslo kommer ikke på tale, sier Glad.

— I tillegg til cruisebåter vil også dette ramme alle tankfartøyer. Og det vil aldri være aktuelt å gi disse dispensasjon.

Det kan bety mangel på drivstoff.

— Jeg vil utfordre Justisdepartementet til å iverksette beredskapstiltak slik at en sikrer at de som trenger drivstoff får det, og kanskje må privatbilistene akseptere rasjonering.

Ifølge TV2nyhetene kan det begynne å bli problemer mot slutten av neste uke. 40 prosent av all bensin distribueres fra Sjursøya i Oslo, ifølge TV-kanalen.

Dette er båten Vision of the seas da den lå til kai i Oslo for drøye to år siden.
Lise Åserud/Scanpix