Julian Assange skal tidlig søndag ettermiddag holde pressekonferanse om den diplomatiske runddansen han har havnet i etter å ha fått innvilget politisk asyl av Equador.

Assanges talsmann Kristen Hrafnsson vil på forhånd ikke fortelle hvor eller hvordan pressekonferansen skal foregå.

Hvis Assange beveger seg utenfor Equadors ambassade i London, hvor han har oppholdt seg i snart to måneder, vil han bli pågrepet av britisk politi.

Mange mennesker har allerede samlet seg foran London-ambassaden til Equador for å få med seg Assanges pressekonferanse i ettermiddag, ifølge BBCs reporter på stedet.

Ønsker en slutt

Wikileaks-grunnleggeren risikerer utlevering til Sverige for anklager om voldtekt og seksuell trakassering mot to svenske kvinner, som han selv benekter. Etter flere runder i retten har britisk høyesterett fastslått at han skal utleveres.

Wikileaks oppfordrer svenske myndigheter til å garantere at Julian Assange ikke blir sendt videre til USA dersom han blir utlevert til Sverige, skriver NTB.– Et godt grunnlag for å forhandle frem en slutt på denne saken, ville være at svenske myndigheter erklærer, uten reservasjoner, at Julian aldri vil bli utlevert fra Sverige til USA, sier Wikileaks-talsmann Kristen Hrafnsson på telefon til AFP.

— Uakseptabelt

Equadors utenriksminister begrunnet blant annet beslutningen om å gi Wikileaks-grunnleggeren asyl med bekymring for at rettssikkerheten i Sverige ikke vil bli ivaretatt Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt reagerte på Equadors avgjørelse med å uttale at det er «helt uakseptabelt».

Det er etablert internasjonale regler om at lokalt politi og sikkerhetsstyrker ikke har tillatelse til å gå inn i en ambassade, uten at de har fått en uttalt tillatelse fra ambassadøren.

Tidligere i sommer truet britiske myndighetermed å storme Ecuadors ambassade i London, med utgangspunkt i at Assange hadde brutt kausjonsbetingelsene han ble innvilget mens ankesaken mot ham ble behandlet. Equadors myndigheter advarte imidlertid mot det, og uttalte at det ville slå tilbake mot Storbritannia om de ikke tok hensyn til de vedtatte internasjonale reglene.