Det tales dansk i Berstadhuset om dagen. En hel gjeng håndverkere kom nylig fra København for å innrede interiørbutikken Illums Bolighus over tre etasjer. Et par steinkast nærmere Torgallmenningen lager kleskjeden Tiger of Sweden en såkalt «flagstore».

En liten spørrerunde i andre, lokale butikker i Strandgaten indikerer liten frykt for konkurransen fra de utenlandske gigantene. Og Illum-direktør Henrik Ypkendanz er slett ikke skremt av rykter om «sentrumsdød» og det faktum at en del butikker i Bergens gamle handlegate har stengt dørene.

Åpner i november

- Vi har tro på Bergen sentrum og vil lage et ordentlig bolighus i Strandgaten. Butikken i Oslo går meget godt, og vi tror kundegrunnlaget er stort nok til at det også blir suksess i Bergen, sier Ypkendanz på telefon fra København.

Illum driver også netthandel, men kjedens direktør mener kundene fortsatt setter pris på fysiske butikker.

SVENSK KLESGIGANT: Plagg fra Tiger of Sweden selges allerede i flere butikker i Bergen. Men snart åpnes ny «flagstore» i Strandgaten.
NY KJEDE I BYEN: Mange forbinder Illums Bolighus med København, men kjeden har nå ti butikker i Skandinavia. 8. november åpner etter planen den andre i Norge i Berstadhuset. - Som du ser, gjenstår det en del før lokalene er klare, sier Illum-direktør Henrik Ypkendanz.
TORSTEIN BØE

- Folk liker å se tingene og møblene de skal kjøpe.

Henrik Ypkendanz forteller at de nå har ansatt 20 butikkmedarbeidere til bergensbutikken og at hans kone, HR-direktør Annette Ypkendanz, kommer til Bergen i dag for å intervjue flere.

- Målet er åpning 8. november, men som du ser gjenstår det en del før lokalene er klare, sier den danske Illum-direktøren.

Illum har signert leieavtale for tre etasjer med Berstadhuset ANS, inkludert kjelleretasjen der Kid Interiør nå holder til. Denne kjeden jakter nå på andre lokaler i sentrum, melder finans— og strategidirektør Petter Schouw-Hansen.

- Bør ikke stå tomt

Går man gjennom Strandgaten fra Torgallmenningen og ut Gågaten, ser man både tomme butikklokaler og nyetableringer. Daglig leder Steinar Kristoffersen i Bergen sentrum synes det er stas at Berstadhuset endelig får en ny leietaker, for slike sentrumslokaler bør ikke stå tomme lenge.

- Huseierne trenger sikkerhet og stabile leietakere som kan betale. Det er man ikke alltid sikret når det gjelder helt nye konsept. Vi har tro på Illums Bolighus. Det vil gjøre sentrum mer unikt og kan dra flere kunder til andre butikker i området, sier han.

Kristoffersen mener for øvrig at ryktet om «sentrumsdøden» er betydelig overdrevet. Og han synes byer på Bergens størrelse har plass til både store kjeder og mindre spesialbutikker.

- De fleste nye og spennende småbutikkene og serveringsstedene vil poppe opp i deler av byen der leien er litt lavere. Sånn det er rundt Vågsbunnen nå. Når bygge- og gravearbeidene avsluttes på Nøstet, tror jeg vi vil se en lignende utvikling der. Alle byer trenger slike områder der småbedrifter kan få prøve seg, sier Steinar Kristoffersen.

- Hausses opp

«En lang rekke forskningsrapporter viser at lokalt eide virksomheter har langt større ringvirkninger for den lokale økonomien enn filialer av store merkevareselskaper», skrev Anders Waage Nilsen i et debattinnlegg i BT i september.

- Hva synes du om at den danske og svenske nyetableringen i Strandgaten?

- I Bergen har vi en tendens til å hausse opp det at svære kjeder kommer hit. Det er for så vidt positivt at store, globale merkevarer vil etablere seg her. Man trenger ikke tenke enten globalt eller lokalt, men jeg er litt bekymret for den lokale entrepenørskapsånden, sier Waage Nilsen.

Han er daglig leder i rådgivningsselskapet Dreis AS og kaller seg kapitalismekritisk gründer på Twitter. Og han mener at Bergen har for få soner der nyetableringer kan vokse og blomstre.

- Det jeg savner er en visjon for hvordan man skal få til overgangene mellom ulike soner i Bergen. Det mangler en overordnet tanke og design for hvordan bykjernen skal ekspandere.