Forrige uke innså meieriet Tine at de heller ikke i år villeklare å levere nok smør til norske forbrukere før jul. De ba derfor Statenslandbruksforvaltning om å forlenge perioden med nedsatt toll.

— I hele år har vi nøye fulgt utviklingen i smørmarkedet. Somsignalisert i august kunne det bli aktuelt å forlenge perioden med reduserttoll, skriver Tine i en e-post til Aftenposten.

Forrige mandag sendte de derfor en anmodning til SLF om åforlenge perioden med tollreduksjon.

Mer utenlandsk smør

Fredag fikk Tine bekreftelsen. SLF utvider tollnedsettelsentil å gjelde frem til 1. desember.

Tine har gang på gang forsikret forbrukere og myndigheter omat det blir nok smør utover høsten, selv om de norske kyrne melker for magertog vi stadig spiser mer av det gule gullet.

Ingen i den norske meierigiganten ønsker en reprise avfjorårets smørsmell, da Tine nektet å innse problemene før alle butikkene vartomme for smør. I stedet for Tines meierismør, måtte forbrukerne ta til takkemed importert smør fra Belgia, Frankrike, Sverige og Danmark.

Omdømmemessig bank

At Tine ikke klarte oppgaven sin som markedsregulator og deneneste leverandør av smør i Norge, gikk ikke upåaktet hen blant forbrukerne. Ianalyseselskapet MMIs årlige omdømmeundersøkelse falt Tine som en stein i år.Fra en fjerdeplass i fjor ramlet selskapet ned til en 14. plass i år.

— Dette er velfortjent omdømmemessig bank. Vi er ikkeoverrasket over at norske forbrukere er skuffet over smørmangelen i fjor, sakommunikasjonsdirektør Lars Galtung i Tine til Aftenposten da undersøkelsen blekjent.

Siden den gang har Tine fått økt melkekvotene slik atbøndene kan levere mer melk og de har kuttet fettet i både helmelk og lettmelk.Likevel har vi ikke nok melkefett til alt smøret vi dytter i oss for tiden.

Fransk smør

Tines løsning ble derfor å kontakte et fransk meieri hvor dekunne produsere smør etter norsk oppskrift. Dette har vært i butikkene noenmåneder allerede, og trolig vil vi finne det en god stund fremover.

— Dette vedtaket gir norske aktører mulighet til å importere,noe også Tine vil vurdere for å sikre nok smør i det norske markedet, skriverTine i e-posten.