Hallgeir Langeland (SV) topper listen over inntekter på Stortinget i fjor. Ifølge skattelistene hadde han en lønn på over 3,2 millioner kroner.

— Gratulerer med å være den som tjente best på Stortinget i 2011, Hallgeir Langeland.

— Hahaha, det var jeg ikke klar over.

Langeland, som selv ikke protesterer å bli kalt den rødeste på Stortinget, og som har foreslått Fidel Castro til Nobels fredspris, tjente mer enn alle andre folkevalgte på Stortinget. 3.232.214 kroner tjente han av skattbar inntekt.

- Hvordan føles det å være den som ligger mest til venstre på tinget og likevel tjener mest?

— Det er nok bare et blaff, men det er strålende at røde sosialister også har høye inntekter. Det viser bare at vi må gjøre skattesystemet bedre sånn at flere betaler en million i skatt. Sånn blir det mer rettferdig for oss som er født med gullskje i munnen.

- Deilig å bidra

- Hvordan føles det å betale nesten en million i skatt?

— Det er bare deilig å bidra til fellesskapet med store penger

Langeland forteller at årsaken til den høye inntekten i 2013 var at han fikk bygget bolig på en tomt han har arvet, at han måtte fordelsbeskatte den.

— Det betydde også at jeg måtte gå til banken å låne 800.000 kroner for å betale fordelsskatt.

Med en formue på over én million må han også nå betale formueskatt.

- Du er ikke blitt mot formueskatt nå da?

— Nei. Jeg er for at den skal bli strammere for oss som har penger og ressurser.

Høyre-menn rikest

Han har uansett et godt stykke opp til høyremann NIkolai Astrup som i 2011 hadde en formue på nesten 193 millioner kroner.

Det er en annen Høyre-representant som innehar andreplassen: Svein Arne Flåtten er oppført med 27,9 millioner kroner på bok.

26 av Stortingets 169 representanter har en formue på over én million kroner.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen er i bunnen av listen: Han er oppført med en inntekt på 262 425 kroner, og betalte 157 147 kroner i skatt.

Økte lønnen

I 2011 kunne Stortingsrepresentantene heve i overkant av 750.000 kroner som lønn, men denne uken vedtok Stortinget at stortingsrepresentantenes lønn skulle økes med 4,3 prosent.

I 2013 får representantene 34.000 kroner mer å rutte med. Det betyr at de folkevalgte får 811505 kroner for å møte på Stortinget i 2013.