Ber fylket stanse «slavearbeid»

SV mener fylkeskommunen må stanse det de mener er sosial dumping ved en fiskeribedrift på Sotra. Ikke vår oppgave, svarer fylkesordføreren.

Publisert Publisert

KONTROVERSIELL: Kasia Czaja (25) fra Polen var fornøyd med lønnen da BT besøkte Sekkingstad på Sotra. Men fagbevegelsen mener bedriften bedriver sosial dumping. Foto: EIRIK BREKKE

  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

BT skrev i januar om fiskeribedriften Sekkingstad AS i Fjell på Sotra, som beskyldes for sosial dumping.

Bedriften har nemlig funnet et smutthull i EUs vikarbyrådirektiv, som frå nyttår skulle sikre alle gjestearbeidare her i landet norske lønns— og arbeidsvilkår. De ansatte øst-europeerne på fabrikken i på Sotra er ikke lenger vikarer i et norsk selskap, men ansatte i et polsk firma kalt Norse Productions.

- Sosial dumping

Siden Norge ikke har lovfestet minstelønn, betyr det at de ansatte, i følge Arbeidstilsynet «kan settes til arbeid på det lønnsnivå som gjelder i landet de er utsendt fra». Minstelønnen i Polen er 2900 kroner måneden.

— Det å flagge ut drifta til eit polsk selskap på denne måten er sosial dumping, sa organisasjonsansvarleg Kjell Mjaatvedt i LO-forbundet Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til BT 19. januar.

Anonyme ansatte har sendt brev til både BT og fylkeskommunen og kalt ordningen slavearbeid. Andre ansatte sa de var fornøyd med lønnen da BT besøkte bedriften.

- Snyter oss for skatt

I en interpellasjon til fylkestinget i dag ba Aud Karin Oen (SV) om at fylkeskommunen engasjerer seg for å få stanset denne praksisen før den brer om seg.

— Vikarbyrådirektivet skal sikre alle innleide samme lønns- og arbeidsvilkår som om de var fast ansatt. Modellen Sekkingstad AS har valgt, omgår disse reglene. Norse Productions lønner de østeuropeiske ansette 100 kroner timen, mens de norske arbeidstakerene får norsk tarifflønn, sier hun.

Oen peker på at praksisen med utenlandske selskap på norsk jord også betyr at fylket, kommunen og staten gå glipp av skatteinntekter. Norse Productions skatter nemlig til Polen.

— Dersom denne organisasjonsformen får fotfeste innenfor denne og andre næringer vil hordalandssamfunnet tape store skatteinntekter. Med ansettelse i et polsk selskap, og med polske lønner vil det ikke komme skatt til det spleiselaget som den norske velferdsstaten er, sier Oen.

- Ikke vårt bord

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) svarte på spørsmål fra Oen at han mener dette er en sak for nasjonale myndigheter.

Les også

Krev lovendring for å hindre «polsk løn»

Oen mener derimot at det er en sak for fylkeskommunen.— Hordaland fylkeskommune bruker mye midler for å fremme næringsutvikling i hele fylket. Med en slik bedriftsorganisering kan det arbeidet bli undergravd og til lite nytte, sier Oen.

Dessuten peker hun på at Sekkingstad i sin tid fikk penger fra Innovasjon Norge.

Bør myndighetene blande seg inn i lønnsvilkårene til utenlandske arbeidere i Norge?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Fleire bransjar kan få «polsk løn»

TAR DET OPP: Aud Karin Oen (SV)

BT anbefaler

Drapssiktet student avhørt: – Han har det vanskelig

Mandag fremstilles 19-åringen for varetekt.

LES SAKEN