Føler seg ført bak lyset

Ansatte ved Minde-fabrikken beskylder eierne for å ha løyet siden oppkjøpet for ti år siden. De hevder eierne lovet at fabrikken i Bergen skulle bestå.

Publisert Publisert

Foto: Paul S. Amundsen

 • Kjell Østerbø
 • Magne Gaasemyr
 • Fredrik Mandal
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Den 12. mai fikk de tillitsvalgte ved Minde sjokolade vite at arbeidsplassene med all sannsynlighet blir flyttet til Fredrikstad, hvor de andre selskapene i Brynild gruppen har produksjonslokaler.

Først tirsdag fikk de ansatte denne beskjeden, men overraskelsen var likevel ikke spesielt stor.

— Det har ligget i kortene, sier Sissel Røed, en av de ansatte ved fabrikken.

I går hadde de tillitsvalgte og de ansatte ved sjokoladefabrikken sitt første møte etter at de tillitsvalgte fikk nedleggingsbeskjeden i midten av mai.

Nå håper vi at bergenserne slutter å kjøpe Brynild-produkter

Sissel Røed, ansatt ved Minde-fabrikken

 • Vi ville gå ut og fortelle det til de andre allerede da, men det fikk vi ikke lov til av ledelsen, sier tillitsvalgt Oddrun Gravdal.

- Eierne har løyet

Stemningen i lokalene som huser den 112 år gamle sjokoladefabrikken var trykket i går ettermiddag.

Formelt sett er ikke flyttingen vedtatt ennå. Selv om håpet om at planene skal skrinlegges fortsatt lever, er ikke troen veldig sterk.

 • Vi må håpe og være positive, men det er ikke lett, sier Gravdal.
Les også

- Alltid leit når bedrifter flytter<p/>

Flere av de ansatte beskylder eierne for å ha løyet åpenlyst til de ansatte om planene for bedriften.

— Da Brynild gruppen kjøpte Minde sjokolade i 2000 sa de at det var en bergensbedrift, og at den skulle forbli i Bergen. Likevel har de plukket fabrikken fra hverandre over ti år, skyter Maj Britt Andersen inn.

 • Minde er jo fra Bergen. Merkenavnet kommer nok til å komme bort når flyttingen er gjennomført, sier Nina Svendsen.
 • Nå håper vi at bergenserne slutter å kjøpe Brynild-produkter, sier Røed.

Alle de ansatte vil ifølge administrerende direktør Karsten Hansen i Brynild Gruppen bli tilbudt jobb i Fredrikstad.

 • De fleste av oss har mann eller kone, barn og familie her i Bergen. Selv om ledelsen sier at det «er bare å flytte til Fredrikstad» er det ikke så enkelt, sier Røed.
Les også

Hver og en spiser 9,5 kilo sjokolade i året

Får fristilt bygget

Administrerende direktør Karsten F. Hansen i Brynild gruppen avviser at eierne noen gang har lovet å opprettholde produksjonen i Bergen til evig tid.

— Det vi sa da vi kjøpte Minde i 2000, var at vi ikke hadde planer om å flytte virksomheten de neste fem årene. Det blir også feil å si at vi har plukket fabrikken fra hverandre. Vi har tvert imot investert flere millioner kroner siste året, sier Hansen.

- Hvor mye vil dere spare på flyttingen?

 • Det har vi ikke beregnet skikkelig ennå. Men vi har ledig kapasitet i Fredrikstad og vil ha stordriftsfordeler ved å samle produksjonen på ett sted. I tillegg sparer vi transportkostnader, og ikke minst frigjør vi bygget vårt i Bergen.

- Vil dere selge bygget på Minde?

 • Det har vi ikke tatt stilling til ennå, men vi får i hvert fall fristilt et bygg, og det vil uansett gi inntekter, sier Hansen.

Han har ingen kommentar til at det nå etableres Facebook-grupper hvor bergensere blir bedt om å boikotte Brynhild-produkter.

 • Jeg har heller ikke grunnlag for å si noe om en slik boikottaksjon vil kunne ha noen effekt, sier Brynild-sjefen.
Les også

Minde sjokolade kan bli lagt ned

— Flytting betyr ingen ting

Førsteamanuensis Hans Mathias Thjømøe ved institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI i Oslo er sikker på at flyttingen ikke vil bety noe for Minde som merkevare.

— Det vil nok bli en del hyl og skrik lokalt de første månedene. Arbeidsplasser går jo tapt. Men det vil gå over ganske raskt, sier han.

På Facebook har det allerede blitt etablert grupper hvor folk fastslår at de vil slutte å kjøpe Brynild-produktene dersom Minde flyttes fra Bergen.

Thjømøe mener det er kvaliteten på produktene, samt hvor godt de markedsføres, som har noe å si.

 • Hvor produktene produseres er uviktig. De kunne like gjerne ha flyttet produksjonen til Kuala Lumpur, sier han.

Ingen konsekvens for Freia

Kraft Foods flyttet i 2005 den såkalte stangproduksjonen fra Oslo til Kaunas i Litauen. Produkter som Japp, Mandelstang og Peanøttkubbe produseres nå i Kaunas.

 • Flyttingen skjedde uten at vi så noen konsekvenser i salget av disse produktene, forteller informasjonssjef Kjersti Oppen i Kraft Foods i Norge.
 • Vi opprettholdt kvaliteten, og sjokolademassen blir fortsatt produsert i Oslo. Deretter sendes den til Litauen, hvor den støpes og pakkes før den sendes tilbake til Norge. Vårt hovedanliggende er smak og kvalitet. Det er nok den naturlige forklaringen på at flyttingen ikke påvirket salget, sier hun. Vil du fortsatt kjøpe Minde sjokolade om den produseres i Fredrikstad? Si din mening!
Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Minde sjokolade kan bli lagt ned