Franske Hollande må i sitt første budsjett komme med tiltak for å fylle et hull på 30 milliarder euro i statsfinansene, melder BBC.

Men det er ventet at to tredeler av pengene skal hentes inn fra økninger i skattene fremfor kutt i utgiftene. Hollande sliter på meningsmålingene og Frankrike sliter med nullvekst og stigende arbeidsløshet.

Toppskatt

Hollandes regjering planlegger en toppskatt på hele 75 prosent på inntekter over en million euro, noe landets forretningsfolk reagerer kraftig på. Men presidenten sier skatten kan bli droppet etter to år.

Ifølge statsminister Marc Ayrault vil Frankrike klare å få budsjettunderskuddet ned på under 3 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Gjelden øker

Nye tall fra andre kvartal viser at gjelden har økt med 43,2 milliarder euro siden mars og var ved utgangen av juni på 1.833 milliarder euro. Gjeldsgraden har med det økt fra 89,3 prosent i første kvartal til 91 prosent i andre.

Det er langt over eurosonens teoretiske grense på 60 prosent.

Samtidig viser tallene fra det nasjonale statistikkbyrået INSEE at Frankrike hadde nullvekst i andre kvartal. Det er tredje kvartal på rad med stagnering. Dersom utviklingen holder seg, kommer franskmennene til å avslutte året med en vekst på 0,2 prosent.

Den franske regjeringen skal fredag legge fram et stramt budsjett for 2013.

Store kutt i Spania

I Spania ble budsjettet for 2013 lagt frem igår. Det inneholdt nyheter om store kutt i velfredsordninger, infrastruktur og innskrenkede muligheter for tidligpensjon.

— Budsjettet skal feie til side all tvil om hvorvidt Spanias statsgjeld er bærekraftig, sa finansminister Cristobal Montoro ved fremleggelsen, ifølge El Pais.

Han sier også at de har tatt hensyn til alle krav fra EU i budsjettet. I dag venter man resultatet av stresstester av spanske banker.

Tre millioner ledige

Ayrault lover videre at ni av ti franskmenn ikke vil rammes av økte skatter.

Den siste uka har antallet arbeidsløse i Frankrike steget til over tre millioner, det høyeste nivået siden Frankrike ble med i eurosonen.

Samtidig har produksjonen i privat sektor sunket til det laveste nivået på tre og et halv år. Og de siste tre årene har det vært null vekst i økonomien.