Apple slipper sannsynligvis sin nyeste iPhone-modell ut på markedet i USA på onsdag. Den er spådd å bli nok en stor salgssuksess og storbanken JP Morgans analytikere mener den vil få svært stor betydning for den amerikanske økonomien.

Øker BNP

De mener at USAs bruttonasjonalprodukt, BNP, vil stige med mellom en tredjedels og en halv prosent i fjerde kvartal som følge av lanseringen. Det tilsvarer en økning på opp mot 19 milliarder kroner, melder blant andre CNN.

En slik hjelp fra Apple vil få betydelige konsekvenser for amerikansk økonomi. Fallet i vekstraten vil bli redusert. JP Morgan mener veksten i USA vil holde seg over 2,0 prosent resten av året og langt inn i 2013.

Apple-sjef Tim Cook skal presentere den nye telefonen onsdag. Den vil trolig være tynnere, ha nytt design og større skjerm.

Banken venter at Apple vil selge rundt åtte millioner iPhone 5-telefoner innen utgangen av september. Andre analytikere tror salget vil være på ti millioner, melder Bloomberg.

Fortsatt nummer 1

Selv om konkurransen har blitt stadig hardere og flere konkurrenter har lansert smarttelefoner med stor suksess, har Apple fortsatt et godt grep om markedet.

Amerikanske analytikere mener Apple har den udiskutable ledelsen, men at de stadig må vise at de er nyskapende, for å holde seg på førsteplass.

iPhone er fortsatt selskapets hovedprodukt. I 2011 sto den for 43 prosent av salget til Apple som endte på 108 milliarder dollar.

Presentasjonen av den nye iPhone starter klokken 10 onsdag formiddag lokal tid i San Francisco i California, det vil si klokken 19 norsk tid.

Apple-sjef Tim Cook.
NTB SCANPIX