Finansmarkedene reagerte svært positivt på kunngjøringen fra ESB-sjef Mario Draghi om de nye tiltakene for å redde euroen, og på børsene i eurosonen ble aksjene omsatt til den høyeste prisen på fem måneder.

Størst var oppgangen i de kriserammede landene Spania og Italia. I Madrid endte børsen med en oppgang på 4,91 prosent, mens børsen i Milano lå tett bak med 4,31 prosent.

Beste nivå

I London steg FTSE 100-indeksen med 2,11 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt fikk en oppgang på 2,91 prosent. Den franske CAC-indeksen kunne notere en enda mer solid framgang på 3,06 prosent.

Også i USA steg aksjekursene markant og endte på det høyeste nivået siden Lehman Brothers-kollapsen i 2008. Dow Jones-indeksen fikk en oppgang på 1,87 prosent.

Samtidig falt renten på spanske og italienske statsobligasjoner.

Europeiske politikere hyller Mario Draghis nye tiltak. Frankrikes president François Hollande mener ESB har «handlet i tråd med det mandatet den har fått», mens Italias statsminister Mario Monti betegner tiltakspakken som «et viktig steg framover».

Britenes statsminister David Cameron sier at ESB viser «reelle finansielle muskler» og at tiltakene ikke bare er viktig for eurolandene, men også for land som Storbritannia.

Tysk skepsis

Tysklands statsminister Angela Merkel er derimot langt knappere i sine kommentarer og ville torsdag ikke si annet enn at ESB handlet innenfor sitt mandat.

Den tyske sentralbanksjefen Jens Weidmann gjentok sin kritikk av støttekjøpene, som han anser som jevngode med å trykke penger.

Dersom tiltaket fører til at euroland utsetter gjennomføringen av nødvendige reformer, vil det undergrave tilliten til landenes politiske lederskap ytterligere, sier Tysklands sentralbank i en uttalelse.