Vedum vil holde igjen på oljepengebruken for å unngå raskere renteoppgang

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener man må unngå at finanspolitikken fører til en overoppheting av økonomien.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Når det går veldig godt i norsk økonomi, må vi holde igjen på pengebruken i statsbudsjettet. Hvis ikke, kan vi få en overoppheting av norsk økonomi. Det vil føre til enda høyere inflasjon med behov for enda høyere rente. Det ville økt utgiftene til folk og bedrifter i hele landet, og det må vi unngå», sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

Mandag samles regjeringen til budsjettkonferanse, og i den forbindelse er det lagt frem oppdaterte anslag for norsk økonomi.

– Vi er heldige som har en økonomi i sterk oppgang, men da betyr det for oss som skal lage statsbudsjett, at vi må holde igjen, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han og Vedum møtte pressen mandag formiddag.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier det går veldig godt i norsk økonomi nå.

Tror arbeidsledigheten holder seg lav

Finansdepartementet skriver at det nå er sterk økonomisk vekst og lav arbeidsledighet i Norge. Samtidig er det ifølge departementet økt mangel på arbeidskraft og tiltagende lønns- og prisvekst.

Den norske økonomien vil vokse med 3,6 prosent i år, tilsier prognosene. For 2023 er veksten i bruttonasjonalprodukt for Fastlands-Norge anslått til 2,5 prosent.

I 2021 endte BNP-veksten på 4,2 prosent.

Den registrerte arbeidsledigheten anslås å holde seg lav, på 2,0 prosent, i 2023. Arbeidsledigheten i år vil være på 2,1 prosent, ifølge prognosene. I fjor var arbeidsledigheten på 3,1 prosent.

Arbeidsledigheten er nå tilbake på nivåene fra før koronapandemien og nærmere seg det den lå på før finanskrisen i 2008, ifølge departementet.

Sysselsettingen anslås å øke med 2,5 prosent i år, og 0,8 prosent i 2023.

Les også

Norsk fastlandsøkonomi krympet mer enn ventet i januar

Eksporten antas å øke med 5,6 prosent i verdi i år og 5,4 prosent i 2023. Importen vil samtidig øke med 10,8 prosent i år og 4,8 prosent neste år, ifølge prognosene. Etterspørselen fra Fastlands-Norge anslås å øke med 5,9 prosent.

Les også

Regjeringen forlenger strømstøtten til mars 2023

Krigen påvirker

Prognosene forutsetter at krigen i Ukraina ikke gir langvarige skadevirkninger på internasjonal økonomi, ifølge Finansdepartementet. Statsminister Støre var samtidig klar på at Ukraina-krigen vil påvirke arbeidet med budsjettet.

– Det som skjer i Europa, kommer til å få betydning for diskusjonene vi har her inne, sa Støre mandag formiddag. – Trygg økonomisk styring blir vårt viktigste bidrag til at vi kan komme oss gjennom det vi nå står i.

Krigen har skapt uro i verdens finansmarkeder, og Oljefondets verdi har falt rundt 900 milliarder kroner siden nyttår. Den har også bidratt til høyere råvarepriser, inkludert for olje og gass, noe som gir høye eksportinntekter for Norge.

Les også

Vedum: Norge blir ikke rikere av krigen i Ukraina

Det er tre områder man nå må se på med nye øyne, ifølge Støre. Forsvaret og beredskapen er to av dem. Norge må også ta høyde for at det kan komme mange flyktninger fra Ukraina, sa statsministeren.

– Det kommer først og fremst til å utfordre deg og meg som medmenneske til å ta imot folk i nabolaget, på jobben, unger i skolen. Men det kommer også til å koste. Det skal Norge klare å stille opp i og prioritere, sier Støre.

Regjeringen starter budsjettarbeidet for 2023 med budsjettkonferanse på Klækken hotell. Budsjettkonferansen varer fra 14. til 16. mars.

Publisert: