Cyber-krigeren

PORTOLA VALLEY (E24) Gennady Galanter (59) er grunnlegger av en tek-start-up i Silicon Valley med over 600 medarbeidere verden over. Nå har han vervet seg som soldat i den digitale krigen mot Russland.

Publisert: Publisert:

– La oss prøve å bombardere noen russiske sider.

Gennady Galanter har nettopp slått seg ned foran PC-skjermen inne på hjemmekontoret i ett av de mer velstående områdene i Silicon Valley. Ved siden av ham på pulten står et lite ukrainsk flagg. På veggen bak henger det en collage med barnebilder.

Han åpner appen Telegram og viser oss en kanal med over 300.000 medlemmer, som har navnet «IT-army of Ukraine».

– Det er her de gir oss oppdrag, sier Galanter, mens han gestikulerer mot skjermen.

Vi ser en rekke meldinger på engelsk og ukrainsk.

– Dette er nettsidene de vil vi skal bombe nå.

Gennady Galanter er ingen hacker. Han er utdannet teknolog i det som før het Sovjetunionen. På begynnelsen av 90-tallet, 27 år gammel, flyttet han til USA fra hjembyen Odessa.

Siden den gang har han bygget et liv og en karriere i Silicon Valley, hvor han var med å grunnlegge IT-selskapet Provectus for tolv år siden. Samtidig har han beholdt nær kontakt med hjemlandet Ukraina.

– Jeg gjorde det til mitt andre hjem, sier Galanter.

Flyktet fra invasjonen

Han anslår at han har vært i Ukraina rundt fem ganger i året siden begynnelsen av 2000-tallet.

24. februar befant han seg i Odessa da han våknet av at jorden begynte å riste.

Han hadde reist til Ukraina noen dager tidligere, vel vitende om advarslene om en forestående russisk invasjon, men han klarte ikke å tro at etterretningen kunne stemme. Tenkte russerne i verste fall ville gå inn i de separatistkontrollerte områdene i øst.

– Så innså vi at Putin faktisk ville ta hele landet, sier Galanter.

Han bestemte seg raskt for å flykte fra byen, men før han dro, besøkte han morens gravsted.

– Jeg sto der lenge, fordi jeg tenkte at det ville bli umulig for meg å komme tilbake igjen ettersom jeg er amerikansk statsborger. Jeg håper jeg tar feil, sier han.

Les også

Den nye krigføringen

Den amerikansk-ukrainske 59-åringen ble del av den første bølgen av flyktninger som forlot Ukraina, i bil mot Romania. Det tok over 30 timer før han nådde grensen, en biltur som vanligvis tar litt over fem timer.

– Det var mange kvinner og barn. Jeg så menn følge konene sine til grensen og forlate dem for å dra tilbake og krige, sier Galanter.

– Det var vanskelig å se på.

Han vurderte selv å verve seg, men familien og selskapet i USA talte imot. Vel hjemme i California begynte IT-gründeren derfor å undersøke hvordan han best kunne hjelpe utenfor stridssonen.

Venner og kollegaer i Ukraina fortalte at penger var det mest prekære behovet, så han bidro med innsamling til veldedige organisasjoner.

Samtidig satt han med en følelse av at han måtte kunne bidra med mer. At bruk av teknologi kunne oppnå mer enn ren kapital.

Til slutt hadde han flere kontakter som alle pekte i samme retning: Ukrainas «IT-hær».

Frivillig bevegelse

Den ukrainske IT-hæren består av rundt 400.000 frivillige, verden over, ifølge den ukrainske cyber-toppen Victor Zhora. Alt fra studenter til IT-spesialister deltar.

– Dette er ikke en enkelt hær, men en bevegelse, og de gjør alt for å gjøre Ukraina motstandsdyktig mot aggresjonen, sa Zhora på en digital pressekonferanse for noen uker siden.

Ifølge Zhora, innebærer dette offensiv cyberkrigføring mot tjenester fra russiske myndigheter, russiske transportsystemer og russiske medier – sistnevnte med mål om å dele informasjon om krigen.

Les også

Russere har pøst penger inn i USA: – En reell trussel

Gennady Galanters sønn jobber med datasikkerhet, og han har hjulpet ham å sette opp systemene han trenger.

Galanter vet ikke hvem som administrerer Telegram-kanalen han følger. Han sier de stort sett publiserer instruksjoner for å gjennomføre såkalte DDoS-angrep, som innebærer at nettsteder overbelastes med så mye datatrafikk at de krasjer.

– De sier: «Det er dette vi ønsker å stenge ned akkurat nå». Hvis alle kjører scriptet samtidig, vil det i teorien stenge ned nettstedene, sier han.

– Jeg er bare en soldat. Jeg gjør som de sier, men jeg vet ikke alle implikasjonene av det.

Datasikkerhetsekspert og NATO-rådgiver Kenneth Geers har tidligere uttalt til E24 at IT-hæren kan være dårlig nytt for Russland.

Gennady Galanter stiller seg imidlertid skeptisk til hva de kan oppnå.

– Dette er pøbelstreker, sier han.

Derfor har Galanter stilt flere spørsmål til de som organiserer Telegram-kanalen.

For det første lurer han på om det pågår en organisert innsats for å avkle russisk propaganda og erstatte den med et annet budskap.

– Kona mi er russisk og har familie i Russland, og vi snakker med mange folk på den russiske siden, sier han.

– Det er utrolig hva vi hører fra dem. Det er en fullstendig fornektelse, som kommer av en fullstendig mangel på forståelse av hva som faktisk skjer.

Vil motvirke propaganda

59-åringen husker selv hvordan familien stimlet sammen foran radioapparatet da han levde som ung i Sovjetunionen.

Han viser et bilde av moren, som pleide å søke rundt for å finne den nyeste frekvensen til BBC eller Voice of America. Datidens alternativer til kommunistisk propaganda. De eneste kildene til uhildet informasjon.

– Vi kunne ha gjort noe lignende, ikke ved bruk av radio, men via andre kanaler, sier Galanter.

– Selv om det er en risiko for at dette ville bli oppfattet som vestlig propaganda og «fake news».

Entreprenøren mener det er opplagt at også russerne er medlemmer av Telegram-kanalen til den ukrainske IT-hæren. Han er usikker på konsekvensene, både av hacker-virksomheten og av å stille opp i intervjuer, både her, i lokal presse i San Francisco og Voice of America.

Derfor lurer han på om cybersoldatene på noen måte er beskyttet mot hevn, men han tviler på at svaret er «ja».

Samtidig tror han det er viktig at IT-hæren også jobber med å forsvare Ukrainas eget IT-system.

– Det er sannsynligvis minst like sårbart, sier han.

– Kanskje selskaper her i Silicon Valley kunne ha donert det som trengs.

Les også

Handlet med russiske aksjer etter Ukraina-invasjon

Tross usikkerheten, fortsetter Galanter arbeidet for Ukrainas cyberhær. Etter at han har åpnet Telegram-appen og sjekket dagens mål, kobler han opp sønnen Max på Zoom. Han hjelper faren i gang med cyberangrepet.

Først logger 59-åringen inn på Amazons skytjeneste, så sjekker han at VPN-en, som skjuler hans virkelige IP-adresse, fungerer.

– Ok, den kjører. Hva nå?

Etter noen innledende problemer, ber sønnen ham taste inn «1!$». Så raser skrift og tegn nedover i det svarte kommandovinduet.

Kort tid etter sjekker Galanter nettsiden som var målet for angrepet. Den vil ikke laste. Det andre målet han prøver, Russia Todays nettside, lar seg imidlertid ikke umiddelbart sabotere.

– Det er det viktigste propagandaverktøyet deres. Det har sannsynligvis et sterkt forsvar, sier Galanter.

Utenfor hjemmekontoret skinner California-solen ned fra blå himmel. Den halvannet år gamle hunden Farao løper rundt med en rød leke i munnen.

Slagmarken i Ukraina er langt unna, men for Galanter synes striden likevel nær.

– Jeg kunne ønske jeg kunne gjøre mer for å hjelpe dem, sier han.

– Jeg tror ikke hackerangrep kommer til å vinne krigen.

Les flere av E24s reportasjer fra Silicon Valley her.

Publisert: