Regjeringen utsetter trinn fire i gjenåpningen

Alle voksne skal ha fått tilbud om vaksine før neste trinn i gjenåpningen innføres, opplyser helseminister Bent Høie på en pressekonferanse fredag.

  • Ine Brunborg
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Helseminister Bent Høie sier på dagens pressekonferanse at regjeringen vil utsette store deler av trinn fire i gjenåpningen til alle i den voksne befolkningen har fått muligheten til å vaksinere seg.

Helseministeren sier også at vaksineringen av 16- og 17-åringer skal avgjøres i august. Dette valget skulle egentlig bli tatt i september.

– Det gjør det mulig for kommuner som har kommet lengst med vaksineringen å sette i gang vaksinering av disse om få uker, sier Høie.

Folkehelseinstituttet vurderer også om det skal tilbys vaksiner ned til 12 års alder.

Samtidig er det forventet at det blir en smitteøkning i forbindelse med skole- og studiestart til uken.

– Vi må fortsatt holde avstand i offentlige rom, holde oss hjemme når vi blir syke, og holde hendene rene, sier Høie på pressekonferansen.

Studenter får unntak fra avstandskravet under undervisningen. Det skulle egentlig komme i trinn fire, men skjer nå etter råd fra Helsedirektoratet og FHI, opplyser regjeringen.

Utsatt to ganger

Regjeringen justerer samtidig litt på innreiserestriksjonene. Fra midnatt til 15. august får personer med opptak til en ph.d-utdanning ved en norsk utdanningsinstitusjon mulighet til å reise inn i landet igjen.

Fra trinn fire åpnes det også for innreise for besteforeldre, kjærester og andre tilsvarende nære fra tredjeland.

Gjennomføringen av trinn fire er blitt utsatt to ganger, begge ganger på grunn av bekymring knyttet til deltavarianten, som i større grad smitter vaksinerte.

Samme dag har FHI opplyst til VG at alle kan ha fått tilbud om andre vaksinedose innen 5. september.

– Vi sender ut så mange vaksinedoser at at det er tilstrekkelig til å få gitt alle tilbud i løpet av uke 35, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til avisen.

Frykter ny smittebølge

Tidligere fredag har FHI og Helsedirektoratet anbefalt å åpne universiteter og høgskoler for normal drift og skoler på grønt nivå fra semesterstart, men utsette resten av trinn fire.

– Landet kan være i begynnelsen av en fjerde bølge med økende smittetall. Dersom hele trinn fire gjennomføres nå, kan det ventes ytterligere smittespredning og risikoen for at man på nytt må innføre nye nasjonale tiltak øker. En epidemi ute av kontroll kan gi betydelig sykdomsbyrde ettersom det fortsatt er en del uvaksinerte middelaldrende, eldre og syke, og vaksinasjon ikke beskytter 100 prosent mot alvorlig sykdom, skriver de.

Helsedirektoratet anbefaler videre at det ikke gjøres lettelser i innreiserestriksjoner nå.

– Vi bør fortsatt ha beredskap for å håndtere et verstefallscenario. Det er vanskeligere å bygge beredskapen opp enn ned, skriver FHI og Helsedirektoratet.

Publisert
  1. Helsedirektoratet
  2. FHI
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. «Et knippe gamle helter viste frem det beste og det verste fra 90-tallet på Plenen»

  2. Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

  3. Hun har en klar melding til de som tapte makt­kampen i Bergen Høyre

  4. Blir klærne rene på 30 grader? Vaskeeksperten svarer.

  5. Vei er stengt i helgen: Flere bilister melder om kaos

  6. – Statnett må granskes