Russland anbefaler stans av utlandsflyvninger for å unngå beslag av fly

Verdens største utleier av kommersielle fly står i fare for å miste fly verdt 22 milliarder kroner.

Aeroflot flyr ikke lenger til utlandet, med unntak av Hviterussland.
Publisert: Publisert:

Russiske flyselskap leier i dag rundt 500 fly av utenlandske selskap, ifølge Reuters. Sanksjoner fra EU har gitt europeiske utleiere frist til 28. mars på å avslutte kontraktene, som i praksis betyr å ta tilbake flyene fra de russiske flyselskapene.

Totalt skal leide fly fra utlandet ha en verdi på omtrent 10 milliarder dollar, eller 90 milliarder kroner.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax skal russiske fly ha blitt beslaglagt i Tyrkia, Mexico og Armenia. Bloomberg melder også at fly i statlige Aeroflots flåte skal ha blitt beslaglagt i Tyrkia.

Høy risiko for beslag

Nå tar det russiske luftfartstilsynet, Rosaviatsija, grep for å beholde flyene på russiske hender. Fra og med søndag anbefaler tilsynet at fly leid fra utlandet ikke lenger flyr utenlands, ifølge en uttalelse.

– Anbefalingen er på grunn av den høye risikoen for beslaglegging av fly fra russiske flyselskaper i utlandet, skriver tilsynet i pressemeldingen.

Fra før har Norge, EU og Storbritannia stengt luftrommet sitt for russiske fly. Til gjengjeld stengte Russland luftrommet sitt for Norge og 35 andre land. Det la allerede en demper på internasjonale flyginger, og det statlige russiske flyselskapet Aeroflot operer nå bare internasjonale flyginger til Hviterussland, ifølge Interfax.

Står i fare for å miste 22 milliarder kroner

Stansen i utenlandsflyginger kan gjøre det vanskelig for utenlandske eiere å få tilbake flyene sine.

Verdens største utleier av kommersielle fly, AerCap basert i Dublin, har allerede sagt at de vil prøve å ta tilbake flyene sine. De skal ha 152 fly i Russland til en samlet markedsverdi på 2,5 milliarder dollar, eller 22 milliarder kroner. Selskapet falt 12 prosent på børsen i New York etter beslutningen ble offentliggjort, ifølge Reuters.

Samferdselsdepartementet i Russland skal også ha diskutert å nasjonalisere utenlandske fly, ifølge Bloomberg. Flere analytikere tror sannsynlighetene for nedskrivninger hos utleiere av fly er stor, og at det blir vanskelig å hente ut verdier fra flyene som nå er i Russland, skriver samme avis.

Ved Abramovitsjs palass: Naboene heier på Ukraina
Publisert: