Boris Johnson: – Jeg går av

Den britiske statsministeren Boris Johnson har torsdag kunngjort at han vil gå av, både som partileder og statsminister. Han opplyser samtidig at han blir sittende frem til en ny leder er på plass.

Publisert: Publisert:

Det gjorde han foran et stort pressekorps utenfor Downing Street 10 i London.

Johnson har dermed gitt etter for det massive presset fra sine egne.

Men han forblir ved makten frem til en ny leder er valgt for Det konservative partiet, sa han:

– Jeg vil tjene frem til en ny leder er på plass.

I sin kunngjøring nevnte Johnson flere politiske områder:

– Jeg er så stolt over hva vi har fått til, blant annet Brexit og det å komme oss gjennom corona, sa Johnson om sin periode som statsminister.

Han henvendte seg også til Ukraina.

– La meg si til Ukraina: Vi vil fortsette å støtte deres kamp så lenge den varer.

Den avtroppende statsministeren kalte vervet som statsminister, verdens beste jobb og adresserte også det britiske folket:

– Til det britiske folk: Jeg vet at mange vil være lettet og kanskje noen vil være skuffet. Jeg vil at dere skal vite hvor lei meg jeg er for å gi opp verdens beste jobb, sier Johnson.

Han takket også kona Carrie, deres to barn, øvrig familie og politiske støttespillere:

– Jeg vil takke Carrie, barna våre og resten av familien min for deres støtte. De har måttet tåle så mye så lenge.

FULGTE MED: Carrie Johnson og den syv måneder gamle datteren Romy var på plass da ektemannen og faren Boris Johnson annonserte sin avgang torsdag ettermiddag.

Det er uklart hvor kjapt en ny leder for Det konservative parti kan være klar.

Prosessen med å finne en ny partileder har han blitt enig med ledelsen i De konservative om at skal starte allerede nå.

– En tidsplan vil bli kunngjort neste uke, sa Johnson.

Sky skriver at Johnson potensielt sett kan bli sittende som statsminister frem til partiet har valgt en ny leder på sitt årsmøte i oktober.

Johnson utpekte torsdag en ny regjering etter at flere regjeringsmedlemmer har trukket seg de siste dagene.

PÅ VEI UT AV NR. 10: Statsminister Boris Johnson i Storbritannia på vei ut av den britiske regjeringens hovedkvarter i London, Downing Street 10, for å møte pressen torsdag.

Storbritannias utenriksminister Lizz Truss, som ikke har trukket seg, sier i etterkant av kunngjøringen:

– Statsministeren har tatt det riktige valget.

Mens parlamentsmedlem George Freeman, som frem til torsdag morgen var minister i Johnson-regjeringen, ber om at det blir satt inn en midlertidig statsminister fra torsdag av frem til en ny leder for partiet er på plass, skriver Sky News.

Flere andre høytstående medlemmer av partiet sier til Sky at de tviler på at Johnson kan bli sittende som statsminister frem til oktober.

Torsdag morgen erfarer Sky News at det nå har oppstått to sider i Downing Street, der Johnson og regjeringen holder til. Den ene siden skal mene at han måtte gå, mens den andre skal ha ønsket at han ble sittende i jobben.

MASSIV INTERESSE: Pressen venter torsdag formiddag utenfor 10 Downing Street – statsministerens kontor – i London.

Truer med mistillit

Leder Keir Starmer for det største opposisjonspartiet, Labour, uttalte torsdag at partiet er villig til å fremme mistillitsforslag mot Johnson om han forsøker å forbli sittende gjennom sommeren.

Lederen for Liberaldemokratene, Ed Davey, sier at partiet vil støtte et mistillitsforslag fra Labour, skriver Sky.

Tidligere torsdag kommenterte Starmer Johnsons ventede avgang i positive ordelag:

– Det er godt nytt for landet at Johnson har trådt av som statsminister, skrev Starmer på Twitter i forkant av at Johnson kunngjorde at han går av.

Sittende næringsminister Kwasi Kwarteng krever at partiet nå får en ny leder så fort som praktisk mulig, og at regjerings arbeid må fortsette frem til da.

Det skal være flere av ministrene som har gått av, som ikke ønsker å gå tilbake i regjering før Johnson er ferdig som statsminister.

Nyheten om at Johnson vil trekke seg som statsminister kommer etter at en rekke av hans nærmeste medarbeidere har trukket seg og samtidig bedt statsministeren selv om å gå av.

Protestoppsigelsene i Johnsons regjering fortsatte torsdag morgen å renne inn – ytterligere åtte regjeringsmedlemmer har fratrådt sine stillinger.

Til sammen har 59 sentrale personer trukket seg på grunn av manglende tillit til den britiske statsministeren. Fem av dem er statsråder.

Statsråd trakk seg etter to dager

Torsdag morgen trakk utdanningsminister Michelle Donelan seg etter kun to dager i jobben. Hun skrev:

– Du har plassert oss i en umulig situasjon, og jeg er trist over at det har kommet til dette. Men som noen som verdsetter integritet over alt: Jeg har ikke noe valg.

– Jeg ser ikke noen måte du kan fortsette som statsminister på, skrev hun videre i oppsigelsesbrevet.

Stadig flere parlamentsmedlemmer var klare i sin tale før Johnsons kunngjøring: De mener Boris Johnson må gå. Sist ut er Nadhim Zahawi, som tirsdag tok over da finansminister Rishi Sunak trakk seg. I et brev torsdag morgen skriver han:

– Statsminister, i hjertet ditt vet du hva som er det riktige å gjøre. Gå nå!

Mangler tillit

Det har lenge stormet rundt Johnson, og det er kun en knapp måned siden statsministeren overlevde et mistillitsforslag fra egne partifeller.

Avstemningen skjedde som følge av «partygate» og avsløringene av Johnsons festing under pandemien. I tillegg har en tafseskandale bidratt ytterligere til regjeringskaoset:

Forrige uke ble torypolitikeren Chris Pincher suspendert fra Det konservative partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla.

Johnson skal allerede i 2019 ha blitt informert om andre anklager mot Pincher, noe den avtroppende statsministeren sier at han hadde glemt.

Johnsons håndtering av saken er bakgrunnen for mange av oppsigelsene. Likevel har Johnson fortsatt å kjempe i lang tid.


Publisert: