Ingen streik i varehandelen

Drøye 11 timer på overtid kom partene i lønnsoppgjøret for handelsbransjen til enighet. Dermed er streiken avverget.

Meny og Coop var blant kjedene som ville blitt rammet av en streik i varehandelen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Oppgjøret endte på 3,7 prosent som er frontfagsrammen i år, opplyser Handel og Kontor (HK).

Partene ble blant annet enige om endringer i sykepengeordningen. Endringene innebærer at arbeidsgiver skal betale full lønn under sykdom i tre måneder.

– Vi har startet reisen mot full lønn under sykdom. Dette er en seier for oss, sier forbundsleder Christopher Beckham til E24.

Partene ble også enige om et generelt tillegg på 1,5 kroner.

Hovedorganisasjonen Virke, som organiserer over 25 000 virksomheter i handels- og tjenestenæringen, sier de har strukket seg langt for å komme Handel og Kontor i møte.

– Det viktigste for Virke har vært å sikre konkurransedyktige virksomheter og trygge arbeidsplasser, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemeldingen fra arbeidsgiverorganisasjonen.

Forhandlet på overtid

Oppgjøret mellom Virke og Handel og Kontor er innenfor frontfagsrammen. Frontfagsmodellen går ut på at det er utvalgte områder i konkurranseutsatt industri, som skal legge rammene for alle oppgjørene i Norge.

Målet med det er at det er tåleevnen til norske industribedriftene som konkurrerer med bedrifter i utlandet, som avgjøre hvor mye lønnsvekst som kan gis.

Disse forhandlingene fant sted for noen uker siden mellom Fellesforbundet (LO) og Norsk Industri (NHO).

Handel og Kontors viktigste krav i lønnsoppgjøret var økt kjøpekraft, full lønn under sykdom og foreldrepermisjon og høyere tillegg for arbeid på søndager og kvelder.

Sistnevnte krav fikk ikke HK gjennomslag for.

Leder for Handel og Kontor, Christopher Beckham, vil blant annet ha mer søndagstillegg for de ansatte.

– Søndagstillegg fikk vi ikke fordi partene var enige om å forholde seg til frontfagsrammen. Dermed var det det var ikke penger igjen til søndagstillegg i år, sier Beckham.

Dersom partene i varehandelen ikke hadde kommet til enighet, ville 4.776 ansatte gått ut i streik dersom partene ikke hadde kommet til enighet.

Partene møttes hos Riksmekleren torsdag, og hadde frist midnatt natt til lørdag. På hver sin side stod arbeidstakerorganisasjonen Handel og Kontor (HK) og arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

Les også

Offentlig sektor ble lønnstapere: – Uansvarlig om utviklingen får fortsette

Full stans like før påske

Like før påske ble det full stopp i lønnsoppgjøret i varehandelen da HK brøt forhandlingene i med arbeidsgiverorganisasjonen Virke.

– Våre krav er rimelige og innenfor frontfagsrammen. Men når Virke avviser alle krav, er det umulig for oss å fortsette forhandlingene, sa HKs forbundsleder Christopher Beckham i en melding etterkant av forhandlingsstansen.

Virke mente på sin side at de hadde strukket seg langt for å finne gode løsninger.

Med rundt 78.000 medlemmer er Handel og Kontor LOs tredje største forbund. Medlemmene arbeider blant annet i handel, luftfart, kontor, finans og servicevirksomhet.

Coop og Meny, byggvarekjedene Byggmakker, Maxbo og Montér, bokhandelkjedene Ark, Norli og Akademia var blant de med ansatte som ville ha gått ut i streik hvis det ikke hadde blitt enighet.

Publisert: