— Vi ville jo heller vært på jobb. Vi taper jo faktisk penger på dette, sier streikevakt Stian Ringen til aftenposten.no

Ikledd gule streikevest sitter vekteren sammen med sine kolleger for åttende dag på rad utenfor terminalbygget på Gardermoen. Men streik er langt i fra synonymt med fri.

Sammen med kollegene Magnus Risebrobakken og Kim Almie har dag inn og dag ut den siste uken blitt tilbrakt som streikevakt i solidaritetens tegn mens køene har strukket seg nærmest kilometerlange foran sikkerhetskontrollene.

Igjen sitter vekterne med tapt arbeidsinntekt på opp mot 4000 kroner ukentlig og sure miner fra en rekke passasjerer ergrende over kaos og kø på flyplassene.

— Det har vært fint vær hver dag. Det har i det minste vært trevligt. Tross alt, det kunne vært verre, sier NAF-streiker Tomas Jonsson på vaskeekte svensk.

Møkk lei streiken

Men nå er både passasjerer, Avinor, vekterne selv og de ikke-streikende organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund lei. Siden NHO Service og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) brøt forhandlingene fredag 1. juni har det versert det komplette kaos på landets flyplasser.

Verst har det gått utover hos de reisende i nord hvor det er NAF som har hatt ansvaret for sikkerheten på flyplassene. I andre enden kom vekterorganisasjonen Parat til enighet med sin NHO Service uten å komme i streik.

Fredag ettermiddag bestemte også Avinor at det ikke vil være mulig å holde flyplassene i Bergen og Trondheim åpne ettersom streikeuttaket fører til for liten kapasitet i sikkerhetskontrollene.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm innkalte kort tid etter partene til et krisemøte.

NAF sine krav om forpliktelser og en minimumslønn på 85 prosent av vanlig industrilønn har NHO Service ikke gitt etter for – et krav NHO mener er fullstendig urimelig for en yrkesgruppe med kun 90 timers grunnutdannelse.

Også Avinor har sett seg lei på at forhandlingene trekker ut i tid og bedt partene komme til en løsning.

Kjøper ikke lønnskravargumentet

Nærmere tre timer før flyavgang møter Thomas Clemm opp på Gardermoen. 38-åringen er en klassisk businessreisende og tar fly i jobbsammenheng flere ganger ukentlig. Og selv om det på Gardermoen er minimalt med kø når Clemm skal ta flyet sitt i Bergen skulle han gjerne ha sluppet å møte opp timer før flyavgang.

— Jeg vet ikke helt om jeg kjøper argumentet med at de skal tjene opp mot nivået til vanlige industriarbeidere. Ikke har de hatt mer enn et 14-dagers kurs og ikke er jobben deres spesiell hard heller, sier Thomas Clemm.

Med oppmøte nesten tre timer før flyavgang er Thomas Clemm godt forberedt på streiken. Innenfor sikkerhetsområdet har restaurantene rekordomsetning. FOTO: HENRIK WIEDSWANG HORJEN
Henrik Horjen/Aftenposten

Han ber de streikende nå stikke fingeren i jorda og erkjenne hvilken rolle de faktisk har.

— Det må jo være litt kjedelig for de streikende å se at det går såpass bra selv om en så stor del av arbeidsstyrken ikke er i arbeid. Man ser kanskje at det er mulighet for å effektivisere. Den omfattende sikkerhetskontrollen fremstår for meg som i ganske mange tilfeller som over både unødvendig og overflødig, sier Clemm.

Argumentet møter liten forståelse hos vekterne organisert i Parat.

- Vi trenger de vi har. Helst vil vi ikke ha kø, og vi ønsker å jobbe så effektivt som mulig. Selv om køen hadde strukket seg til Jessheim hadde de som hadde vært på jobb vært fullt fokusert på akkurat det, Heidi Bergvoll, hovedtillitsvalgt for Parat Airport Securities.

Frykter eskalering

Flyplassene har vært i særklasse hardest rammet av vekterstreiken, og til helgen kan det bli enda verre. Nærmere 500 flymekanikere i den frittstående Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO), og 180 LO-organiserte som jobber i Avinor, vil bli tatt ut lørdag om streiken trappes opp.

Tillitsvalgte i Parat, Heidi Bergvoll og Marianne Dyrseth, har på lik linje med alle andre sett seg lei på streiken. FOTO: HENRIK WIEDSWANG HORJEN
Henrik Horjen/Aftenposten

Det vil med høy sannsynlighet føre til at flykaoset blir enda mer komplett.

Allerede onsdag skal Clemm ut å fly igjen. Med den nært forestående opptrappingen kan kømarerittet strekke seg ut også inn i neste uke.

— Man frykter jo for hvordan det skal gå. Nå som streiken skal trappes ytterligere opp er det en viss mulighet for at det ikke lar seg gjennomføre, sier Clemm og sikter til den snarlig opptrappende streiken blant flyteknikerne.

— Vi håper streiken blir avsluttet snart. I denne streikeperioden Vi er inne i nå er vi lei av streiker totalt sett, men vi vil likevel ikke fjerne streikeretten. Dessverre vil en streik alltid gå utover en tredjepart, sier Bergvoll.