Forhandlingene mellom greske myndigheter og private banker om hvordan landets enorme gjeldsbelastning har pågått gjennom hele helgen. Etter at det først kom meldinger fredag om at en løsning var klart, har motstridende meldinger om progresjonen i forhandlingene versert.

Hvor mye?

Stridsspørsmålet skal være hvor stort tap de private låneinstitusjonene skal ta når gjelden skal restruktureres — eller rett og slett strykes.

Alt mellom 50 og 90 prosent av den private gjelden på rundt 100 milliarder har vært nevnt.

I går sa forhandlingslederen for de private bankene - representert ved sjefen i Institute of International Finance (IF) - at de hadde kommet med sitt «endelige tilbud» til greske myndigheter, men det er uklart hva dette innebærer.

- Vi er kommet til et veikryss i forhandlingene. Jeg er håpefull, og vi har gjort store fremskritt i Aten de siste dagene, sier IF-sjef Charles Dallara til Financial Times.

Kutter i offentlig sektor

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vil enkelte banker være nødt til å ta tap på opp til 70 prosent. Fredag kom det også meldinger om at partene hadde lagt på bordet en løsning som innebar en gjeldsbytteavtale - at gammel gjeld med høy rente byttes i nye lån med bedre betingelser, men dette er ikke bekreftet i etterkant.

Målet med både gjeldsreduksjonen og de pågående kuttene i gresk offentlig sektor er å få landets gjeldsbyrde redusert til 120 prosent av BNP (brutto nasjonalprodukt) innen 2020. Nivået er ventet å ligge på rundt 200 prosent i 2012, mens eurosonens grense er satt til 60 prosent.

«Skammens liste»

I tillegg til å kutte i offentlig sektor forsøker nå greske myndigheter å hente inn sårt tiltrengte skatter. I går kveld gikk finansdepartementet til det dramatiske skritt å offentliggjøre en liste over 4000 mennesker som totalt skylder 15 milliarder euro i skatt.

Håpet er at den ubehagelige oppmerksomheten skal presse skattesnyterne til å bidra i en sluken statskasse.

Landets finansminister skal ha omtalt listen som «skammens liste», melder Der Spiegel.

Håper på løsning innen én uke

Forhandlingsdelegasjonen som representerer de private kreditorene forlot Aten lørdag, og forhandlingene har fortsatt på telefon. Lenge var det håp om at en løsning skulle ligge på bordet før dagens finansministermøte i Brussel, hvor ledere fra hele eurosonen møtes for å diskutere de økonomiske utfordringene i Europa.

— Situasjonen blir verre og verre så lenge problemet ikke blir fikset. Jo lenger tid det tar, jo større krav stilles til (kutt i) offentlig sektor. Situasjonen fortsetter å forverrer i Hellas, sier kredittanalytiker Otto Dichtl til Knight Capital Europe til Bloomberg.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at partene har kommet til enighet, og greske myndigheter sier nå at de håper på en enighet før EU-toppmøtet 30. januar, ifølge Financial Times.