Tyrkia-børsen stengt etter jordskjelvkatastrofen

Børsen i Istanbul stenges etter flere dagers kraftig fall. Fremdeles er flere tusen mennesker savnet etter jordskjelvkatastrofen.

FALL: Aksjer på Tyrkia-børsen stupte etter jordskjelvet. Nå er handelen stengt.
Publisert: Publisert:

Jordskjelvet som rammet Tyrkia og Syria mandag var voldsomt. Det ble målt til en styrke på 7.8, og er det kraftigste i regionen på 100 år.

Minst 9000 er nå bekreftet døde etter jordskjelvene i Syria og Tyrkia.

Verdens helseorganisasjon (WHO) frykter at dødstallene vil bli langt høyere og anslår at om lag 20.000 personer kan ha mistet livet.

STORE SKADER: Bygninger har kollapset etter jordskjelvet.

Istanbul-børsen har falt kraftig siden skjelvet, og Bist-indeksen var ned syv prosent for dagen, før sikringen gikk.

Den siste uken er børsen ned 16 prosent. Fallet er så kraftig at det har utløst to sikringer som har stanset handel midlertidig.

Nå er all handel på børsen stengt, og det er uklart når det vil gjenåpne. Børsen var på vei mot sin verste uke siden finanskrisen i 2008, ifølge Bloomberg.

Det er første gang på 24 år at de stenger børsen. Den gang var handelen stengt i en uke, etter skjelv i nærheten av landets industrisentrum.

– Børsen har bestemt å stanse all handel i verdipapirer, fremtidshandel og opsjoner, sier børsen i en uttalelse klokken 11 lokal tid.

Oljeeksporten fra Tyrkia har også blitt satt på vent. Ceyhan-havnen er skadet etter skjelvet, og onsdag formiddag er det foreløpig ingen skip som laster olje.

Tyrkiske myndigheter har store utfordringer med å nå frem med bistand. Totalt er det anslått at 13,4 millioner mennesker er berørt av jordskjelvet i Tyrkia og Syria.

Publisert: