Norsk skip til Vest-Sahara tross fraråding: – Skipene går hvor faen de vil
Rederisjef Ingvar Falkeid synes det finnes verre steder å seile til enn Vest-Sahara, til tross for at regjeringen fraråder det. Støttekomiteen er frustrert over ansvarsfraskrivelsen.
Norge har offisielt frarådet handel og annen næringsvirksomhet i Vest-Sahara siden 2007, for å forhindre brudd på folkeretten,folkeretten,Folkerett er et eget internasjonalt rettssystem som tradisjonelt regulerer forhold mellom statene og forhold mellom stater og internasjonale organisasjoner. De grunnleggende reglene i folkeretten er alle konflikter skal løses på fredelig vis, ingen stater har lov til å bruke makt mot andre stater og ingen har lov til å blande seg inn i andre lands interne anliggender (suverenitetsprinsippet). og i tråd med FN-arbeidet for å bidra til en løsning på konflikten.
Likevel er det norske skipet Heenvliet på vei til Vest-Sahara med beregnet ankomst 11. desember. Skipets bevegelser kan man følge hos marinetraffic.com.
Det er Falkeid Shipping på Finnøy utenfor Stavanger som eier skipet. Totalt har rederiet åtte fartøy i flåten.
Daglig leder Ingvar Falkeid opplyser til E24 at skipet er leid ut, men ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger og er tydelig irritert på spørsmål om turen til Vest-Sahara.
– Båtene skal gå akkurat hvor faen de vil, sier han og legger til at «det finnes jo verre steder enn Vest-Sahara».
– Frustrerende ansvarsfraskrivelse
Erik Hagen, leder for den norske Støttekomiteen for Vest-Sahara, reagerer på at det norske skipet bryter Norges retningslinjer.
– Det er frustrerende at de avskriver seg ansvaret på denne måten, sier han til E24.
– Selv om det er leietagerne som er mest ansvarlig for beslutningene om hvor skip seiler, kan transporter til okkuperte Vest-Sahara enkelt forhindres dersom skipseierne har reflektert rundt problemstillingen.
Hagen forteller at det er standard blant rederiene å ha kontrakter som sier at partnerne ikke kan bruke skipene til å bryte FNs eller EUs sanksjoner. I tillegg er det vanlig at eierne kan legge inn øvrige føringer og klausuler for å hindre at skipene brukes på en uakseptabel måte.
En rekke norske rederier har også helt konkrete klausuler om at leietagerne må styre unna okkuperte Vest-Sahara, fordi de ønsker å opptre samfunnsansvarlig.
– Det bør ikke koste Falkeid så mye å føre inn en slik klausul i kontraktene med leietagerne, og dermed rette seg etter de viktige rådene fra Utenriksdepartementet, sier han.
– Koster lite
Hagen mener Falkeid enkelt kunne innført en slik klausul hvis de ønsket det.
– I tillegg koster det lite å sende en klar melding til leietagerne om at dette er uønsket praksis og at man ikke ønsker å støtte opp under okkupasjonen av territoriet.
Han synes ikke selskapet kan avskrive problemstillingen.
– Selv om dette ikke er blant de aller største rederiene, så har de en flåte av en ikke ubetydelig størrelse, og med det også et tydelig ansvar for å sette seg grundig inn i kontroverser av den typen de nå har havnet i, sier Hagen.
Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund vil ikke kommentere den konkrete saken, og Falkeid Shipping er heller ikke medlem.
«Vi kjenner ikke til saken og har derfor ikke grunnlag for å kommentere på den. På generelt grunnlag anbefaler vi medlemmene våre å følge de råd og anbefalinger som kommer fra norske myndigheter», skriver han på e-post til E24.
Flertallet av den opprinnelige Vest-Sahara-befolkningen, saharawiene, lever i flyktningleiere i Algerie.
FN har en styrke i Vest-Sahara, men denne har som eneste moderne FN-operasjon i verden, ikke mandat til å rapportere om menneskerettighetsovergrep.