Sveriges statsminister Magdalena Andersson erkjenner valgnederlag

Høyresiden og statsministerkandidat Ulf Kristersson står dermed valgvinnere.

Publisert: Publisert:

– Det er en tynn majoritet, men det er en majoritet, sier Sveriges statsminister Magdalena Andersson under en pressekonferanse onsdag kveld.

Socialdemokraternas leder erkjenner valgnederlaget og at høyresiden gikk seirende ut etter at Sverige gikk til urnene på søndag. Andersson sier det foreløpige resultatet nå er klart nok til å trekke konklusjoner.

Tidligere onsdag varslet svenske valgmyndigheter at et foreløpig valgresultat ville være klart i kveld. Det er kun noen få valgdistrikter som ikke er ferdig opptalt.

Strømsjokket: Grepene som virkelig betyr noe – uten at det koster en krone

Tett valg

Valget i Sverige ble som ventet svært tett mellom høyre- og venstresiden om hvem som ville få regjeringsmakten.

Den borgerlige blokken ser per nå ut til å få 176 mandater i Riksdagen, mot 173 mandater for den rødgrønne blokken, ifølge Aftonbladet.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Liberalerna er de fire partiene som utgjør den borgerlige blokken i Sverige, som også har begynt forhandlinger.

Høyrepopulistiske og innvandringskritiske Sverigedemokraterna blir det største partiet på høyresiden etter valget, og ligger an til å få en oppslutning på 20,6 prosent.

Moderaterna, med statsministerkandidat Ulf Kristersson som leder, ligger an til å få 19,1 prosentpoeng.

Kristersson: – Nå får vi orden på Sverige

Moderaternas Ulf Kristersson utroper valgseier etter at Andersson anerkjente nederlaget.

– Takk for tilliten – nå får vi orden på Sverige, skriver han på Facebook.

I en video sier Moderaternas leder at han er stolt over tillitten de har fått, og at han nå begynner arbeidet med å danne en regjering. Samtidig sier Kristersson at han er bevisst på at andre er skuffet, og at han ønsker å samle, ikke splitte.

– Det er stor frustrasjon i samfunnet. Redsel for volden, uro for økonomien, omverdenen er veldig usikker, og den politiske polariseringen har blitt alt for stor selv i Sverige, sier Kristersson.

Les også

Nytt svensk strømpris-grep

Sverigesdemokraternas leder, Jimmie Åkesson, skriver på Instagram at han trekker to positive slutninger etter resultatet, både at partiet blir landets nest største og at det svenske folket har stemt for et maktskifte.

– Det er på tide å begynne å gjenoppbygge tryggheten, velferden og samholdet, skriver Åkesson.

– Nå påbegynnes arbeidet med å gjøre Sverige bra igjen, skriver han videre.

Kristdemokraternas leder, Ebba Bush, var kort tid før pressekonferansen ute på Instagram og erklærte valgseier.

– Vi har et valgresultat og det svenske folket har stemt for et maktskifte! Nå begynner arbeidet sammen med de andre partiene for å få sammen en regjering, skiver Bush.

Største parti

På venstresiden går Socialdemokraterna frem, og ligger an til å få en oppslutning på 30,4 prosent. Det gjør partiet til Sveriges klart største.

Likevel må statsminister Magdalena Andersson gi fra seg regjeringsmakten.

– Jeg er stolt og takknemlig over at mer enn to millioner svensker har valgt å stemme på Socialdemokraterna, sier den avtroppende statsministeren.

Advarer mot Sverigedemokraterna

Under pressekonferansen advarte også Andersson mot å gi Sverigedemokraterna innflytelse i Sverige når hun går av som statsminister.

Hun mener det hviler et tungt ansvar på Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. Andersson sier hun forstår at det er mange som blir urolige av at Sverigedemokraterna er blitt største parti på høyresiden.

– Jeg ser deres uro, og jeg deler den. Jeg vet også at løsningen er at flere engasjerer seg. Vi trenger at flere svensker engasjerer seg politisk. Det må til for å motvirke hatet og intoleransen, men også for å øke tilliten og forståelsen mellom mennesker i Sverige, sier Andersson.

Publisert: