Regjeringen forlenger kompensasjonsordningen med fire måneder
Regjeringen forlenger støtteordningen for næringslivet. Men bedrifter uten store omsetningstap vil få mindre penger enn i dag.

Kompensasjonsordningen for næringslivet hadde utløp 1. juli, men regjeringen forlenger den med fire nye måneder i revidert nasjonalbudsjett.
– Usikkerheten er fortsatt stor, og de små og store jobbskapere våre trenger forutsigbarhet, begrunner næringsminister Iselin Nybø (V).
Den justerte kompensasjonsordningen vil nå vare frem til 1. november, dog med noen viktige endringer:
Ordningen utvides slik at også flyselskapene kan få krisehjelp, men regjeringen skrur samtidig tilbake pengekraven overfor mindre skakkjørte næringer. De må nå belage seg på mindre.
– Vi er fornøyde med at regjeringen anerkjenner behovet til små og mellomstore bedrifter for forutsigbarhet i en svært krevende tid, og at de velger å utvide denne svært viktige ordningen, skriver kommunikasjonssjef Joachim Dagenborg i SMB Norge til E24.
Slik endres ordningen
Kompensasjonsordningen gir økonomisk støtte til coronarammede næringer som oppfyller krav om minst 30 prosents omsetningsfall.
Mens denne grensen beholdes, endrer regjeringen på beregningsmetoden for støttebeløp.
Mens bedrifter med store omsetningstap vil kunne få like mye kompensasjon som tidligere, senkes pengestøtten for lavere omsetningsfall i regjeringens nye beregningsmodell.
Støttenivå i kompensasjonsordningenDermed spisses kompensasjonsordningen inn mot de hardere rammede bedriftene fremover. Mange bedrifter vil få mindre støtte fremover.
– I det som vi håper vil være den siste fasen i pandemien, vil en nedtrappet versjon gi sterkere insentiver til å øke den økonomiske aktiviteten, nemer Nybø.
«Med den foreslåtte nye innretningen av kompensasjonsordningen er det samlede støttenivået lavere, med unntak av for bedrifter som er helt nedstengt», skriver regjeringen i det reviderte nasjonalbudsjettet.
– Må få en realistisk vei ut
Regjeringen mener de har klart å «bedre insentivene» i kompensasjonsordningen på en måte som kan gjøre at norsk økonomi henter seg raskere tilbake.
Regjeringen forlenger lønnsstøtten
Regjeringen ber samtidig om fullmakt fra Stortinget til å avvikle kompensasjonsordningen etter én tomånedersperiode, dersom behovet for ordningen er mindre enn antatt.
SMB Norge, som organiserer små og mellomstore bedrifter, sier mange av deres medlemmer «fremdeles er sterkt preget av situasjonen».
– Og mye tyder på at det vil ta lang tid før ting normaliserer seg, sier Dagenborg, og fortsetter:
– Disse bedriftene må få en realistisk vei ut av krisen, og da må tiltakene vare så lenge det er behov for det. Vi kan ikke bare konstatere at krisen er over 1. november. Det er ikke sånn det funker i den virkelige verden.
Ifølge Næringsdepartementet er 86 prosent av alle bedriftene som har fått kompensasjon frem til nå småbedrifter, med mellom 1 og 49 ansatte.
Rettelse 11. mai: I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at regjeringen fjerner kravet til 30 prosent omsetningsfall for å kvalifisere til støtte. Det riktige er at regjeringen fjerner den såkalte terskeleffekten, som i dag sikrer en minstestøtte til bedrifter som passerer 30 prosent omsetningsfall.