Endte med overskudd etter milliontilskudd: – Fremdeles i en unntakstilstand
Statens kontantstøtte har bidratt til at bedrifter snudde tap til overskudd i 2020 tross pandemien. Hotellsjef Mona Jacobsen Saab synes de burde fått mer.

– Vi er fremdeles i en unntakstilstand, sier Saab til E24.
Hun er daglig leder i Big Fish Adventure Hasvik Hotel & Housing. Finnmark-bedriften spesialiserer seg på havfiskeopplevelser, og får mye av inntektene sine fra turister.
I 2019 var regnskapstallene røde. Så kom pandemien.
Siden mars i fjor har selve hotellet vært stengt, mens det har vært redusert overnattingstilbud i virksomhetens hus og leiligheter.
Likevel er tap omgjort til overskudd i det nye årsregnskapet. Hasvik Hotel & Housing AS er blant nær 5.000 norske selskaper som forbedret bunnlinjen i fjor – etter å ha mottatt kontantstøtte.
Havfiske-virksomheten har så langt fått utbetalt 1,7 millioner kroner i coronatilskudd, ifølge E24s oversikt.
Opposisjonen presser Nybø om kontantstøtte-lobby
– Alt var nødvendig
Fra å gå nær 600.000 kroner i minus i 2019, viser 2020-regnskapet et positivt årsresultat på 534.000 kroner.
– Kontantstøtten har vært helt avgjørende for at vi klarte oss gjennom krisen, sier daglig leder Mona Jacobsen Saab.
– Gitt overskuddet i fjorårets regnskap, er det noe av coronatilskuddet du nå i ettertid tenker likevel ikke ble nødvendig?
– Nei, alt var nødvendig, og vi skulle gjerne hatt mer.
Og havfiskeaktøren spurte faktisk om mer: Saab opplyser at de søkte om ytterligere tilskudd de mente de hadde krav på som sesongbedrift, men dette ble ikke innvilget.
Milliontilskuddet de fikk har «dekket en ganske liten del av våre faste utgifter», opplyser hotellsjefen – som avviser at situasjonen er så oppløftende som resultatutviklingen indikerer.
Halvparten som fikk krisestøtte, gjorde det bedre i 2020 enn i 2019: – Har ingen positiv effekt for samfunnet
Solgte båter
Hovedgrunnen til fjorårets overskudd var ekstraordinære inntekter fra eiendeler de måtte selge unna for å skaffe kapital, sier hun.
– Vi solgte vel rundt 20 båter, pluss flere eiendommer. I tillegg måtte vi ta opp lån.
– Så langt er årets sesong heller ikke noe å skryte av, siden vi er avhengig av utenlandske turister, fortsetter hotellsjefen, som også er president i NHO Reiseliv.
Fortsatt inntektsbortfall og økte kostnader, blant annet for å betjene høyere lån, gjør at hun venter et større underskudd i år.
– Så for vår del er ikke krisen over. Ikke på langt nær.
– Vil du si at dere har fått de pengene dere har trengt?
– Fremtiden får vise om det var nok. Vi håper ting bedrer seg. Heldigvis hadde vi muligheten til å selge driftsmidler. Den muligheten er det ikke alle som har.
Tusenvis forbedret resultatet
Målet med kontantstøtteordningen er å berge levedyktige bedrifter. Kritikerne mener manglende krav fra myndighetene har kostet skattebetalerne for mye.
– Å gi penger til bedrifter som går med overskudd har ingen positiv effekt for samfunnet. Du flytter bare penger fra skattebetalerne til bedriftseierne, sa BI-professor Gisle James Natvik til E24 mandag.
E24s kartlegging viser blant annet at:
- Halvparten av selskapene som mottok kontantstøtte gjorde det bedre i pandemiåret 2020 enn i 2019
- Og selskapene som fikk overskudd har nå mulighet til å tilbakeføre over en halv milliard til statskassen uten å gå i minus – noe ordningen ikke har noe krav om.
– Det at du ender opp i pluss, betyr ikke nødvendigvis at året gikk godt. Og det betyr heller ikke at bedriften er over kneika, sier Øystein Dørum, NHOs direktør for samfunnsøkonomi, til E24.
Han advarer mot å skjære alle bedrifter over én kam og mener kritikken mot ordningen dels treffer feil.
– Risikerer å fortsatt brenne cash
Flere stortingspolitikere har manet bedrifter med overskudd om å tilbakebetale kontantstøtte. Noen mener sågar at NHO og Virke aktivt bør oppfordre medlemmer til å vurdere det, noe begge organisasjonene har fastslått er uaktuelt.
– Faktum er at vi ikke aner hvordan det ville gått hvis bedriftene aldri fikk kontantstøtten, sier Dørum.
– Og selv om den har vært et viktig bidrag, har mange bedrifter også måttet ta tøffe grep på egen hånd for å havne på plussiden, for eksempel ved å selge unna aktiva, fortsetter NHO-toppen.
Fremover vil mange bedrifter også fortsette å blø penger, sier Dørum.
Han viser til en juni-undersøkelse fra NHO der 30 prosent av de spurte bedriftene forventet at omsetningen ikke er tilbake på normalt nivå før 2022 – eller enda senere.
– Bedrifter som har en lang vei tilbake til normalen, risikerer å være i en situasjon hvor de fortsatt brenner cash og trenger reserver. Da vil ikke nødvendigvis et overskudd fra 2020 holde seg lenge. Mange vil nok måtte spytte inn mer penger, sier Dørum.