Prissjokk truer Søral

Allerede til høsten kan de gode tidene i Søral være forbi. Da går den siste av de svært gunstige energikontraktene ut.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Denne kontrakten gir Søral rett til å kjøpe kraft til langt under markedspris. I september går den ut, og da forbereder verket seg på å kjøpe kraft i markedet.

— Dette vil føre til veldig mye høyere kostnader for oss, og er svært dramatisk. Vi har forberedt oss på det - men nå ser kraftmarkedet ut til å være helt ute av kontroll, og det kan bli dramatisk, sier Administrerende direktør Jan Yttredal.

Den kraftkrevende industrien på Husnes er svært sårbar for svingninger i prisene. Én øre økning pr. kWh betyr 25 millioner kroner i økte kostnader over et år.

— Foreløpig er de høye kraftprisene kompensert ved en svært høy aluminiumspris. På sikt skal nok prisen på metall litt ned igjen, mens energiprisene sannsynligvis vil forbli høye, konstaterer Yttredal.

På andre kraftkrevende industristeder på Vestlandet har høye energikostnader ført til planer om flytting av produksjon til Island, som har billigere energi.

Ferrosilisiumproduksjonen til Elkem på Bjølvefossen i Ålvik, er et eksempel på dette.

Økonom Knut Anton Mork mener dette er noe Norge må forberede seg på.

— Aluminium kan man i dag smelte overalt. Norsk kraft er ikke billig lenger, og vi ser i dag at bedrifter legger ned produksjon i Norge for å flytte den til mer lønnsomme steder, sier han.

Samtidig peker han på at det største problemet i norsk økonomi i dag er mangel på arbeidskraft. Flytting av industri gir ledige hender tilbake til annen industri.

Aluminiumsproduksjonen til Hydro i Høyanger måtte stenge deler av produksjonen fordi den gamle Søderby-teknologien ikke har utslippkonsesjon til å drive lenger. Også i Årdal stenger deler av produksjonen til neste år av samme grunn. Billigere kraft har ført til at Hydro heller velger å investere i utlandet, enn å oppgradere disse anleggene.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kinaboom driver Kvinnherad

BT anbefaler

Familien prøvde å få kvinnen til å ta vaksinen. Hun sto på sitt.

I løpet av noen få dager spredte koronaen seg fra menighet til menighet. Det ble en vekker for uvaksinerte.

LES SAKEN