«I etterpåklokskapens lysforstår jeg at det kan bli diskusjon om denne saken sett i lys av mitt verv i Sparebanken Vest», skriver Erling Syvertsen i en e-post til BT.

Torsdag kunne BT avsløre at Erling Syvertsen lånte ut to millioner kroner av pengene til Fusa kraftlag i gråmarkedet. Syvertsen var direktør i kraftlaget frem til april i fjor. Den nye sjefen, Bernt Grimstvedt, sier lånet aldri burde vært gitt.

Syvertsen har i dag en rekke styreverv. Det kanskje mest prestisjefulle vervet Syvertsen besitter, er rollen som leder for representantskapet i Sparebanken Vest. Dette er bankens høyeste organ.

— Best å tre til side

Valgkomiteen i Sparebanken Vest har enstemmig innstilt Syvertsen til gjenvalg på representantskapsmøtet om knappe to uker. Nå har Syvertsen selv gitt banken beskjed om at han trekker seg som kandidat.

«Jeg ønsker ikke at en eventuell diskusjon omkring Fusa Kraftlags og mine disposisjoner skal skade eller få konsekvenser for banken, og føler at jeg best kan sikre dette ved å tre til side.», skriver Syvertsen.

Mohn: - Slikt må frem i lyset

Trond Mohn er tredje største eier i Sparebanken Vest, og sitter også i representantskapet.

Før nyheten om Syvertsen kom, spurte BT Mohn om hvordan han stilte seg til dagens oppslag. Mohn fortalte da at han hadde vært i kontakt med de andre storeierne, Sparebankstiftinga Hardanger og Sparebankstiftelsen Sauda.

— Vi vil sette oss ned sammen og diskutere saken.

FØLGER MED: Trond Mohn innkalte til krisemøte etter å ha lest BTs avsløringer om gråmarkedet. ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

Nå blir dette altså ikke nødvendig, ettersom Syvertsen selv trekker seg. Mohn la ikke skjul på at han hadde lest artiklene om gråmarkedet nøye.

— Dette er gravejournalistikk som avslører ting som absolutt må frem i dagens lys, sier Trond Mohn.

- Jeg har ikke gjort noe ulovlig

Erling Syvertsen presiserer at pengene han lånte ut fra Fusa kraftlag var innenfor de fullmaktene han hadde som direktør.

«Jeg står for det jeg har gjort. Jeg har ikke gjort noe ulovlig. At jeg i etterkant lånte ut egne penger viser at jeg trodde på den informasjonen som ble lagt frem om selskapets situasjon.»

På det ene lånet Syvertsen ga Bergers eiendomsselskap, var de årlige strafferentene 435 prosent - inkludert renters rente-effekten.

Heller ikke han skal ha visst om hvor presset låntaker Øyvind Berger var da han tok opp lånene til skyhøye renter fra blant annet Syvertsen og NHH-professorene Leif Sandal og Guttorm Schjelderup.

«At det i etterkant fremkommer at historien er helt forskjellig fra det bildet som ble fremlagt for meg er beklagelig. Hadde jeg vist noe av dette, hadde ikke investeringen blitt foretatt.»

Jakter ny leder

Leder for valgkomiteen i representantskapet, Gro Jofrid Aarli, sier hun tar Syvertsens beslutning til etterretning.

— Vi vil nå jobbe med å finne en erstatter, sier Aarli.

Valgkomiteen tar det til etterretning og må finne en erstatter.