Slik svarer guvernørene på Trumps gjenåpningsplan

Guvernører over hele USA er under press for å lette på coronarestriksjonene. Flere sier de vil ha mer testing på plass før de er komfortable med å åpne opp samfunnet igjen.

 • Ingrid Hovda Storaas
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Det er det beste verktøyet for å kunne ta informerte beslutninger og for å hanskes med dette, sier guvernør i hardt rammede New York, Andrew Cuomo, til Washington Post.

Han har kunngjort at New York kommer til å fortsette med coronarestriksjonene til tidligst 15. mai.

– Dette må på plass. Jeg forstår at de føderale myndighetene ikke er ivrige etter å bli involvert i testing, men vi må gjøre det i samarbeid med dem, fortsetter han.

Da USAs president Donald Trump torsdag lanserte sin trestegsplan for gjenåpning av det amerikanske samfunnet, ble det klart at den ikke inneholder noen nasjonal strategi for coronatesting.

Bakgrunn: Slik vil Trump gjenåpne USA i tre faser

Dette er noe flere guvernører og senatorer har uttalt at de ønsker seg før de kan ta beslutningen om å lempe på noen av restriksjonene.

– Kommer ikke til å drive en parkeringsplass i Arkansas

Samtidig som det har vært protester for å lette på tiltakene i flere delstater, gir to av tre amerikanere i en undersøkelse fra Pew Research Center uttrykk for at de er engstelige for at delstatsmyndighetene skal åpne opp samfunnet for tidlig.

Over 32.000 amerikanere har så langt mistet livet på grunn av coronaviruset.

Før den første av de tre fasene for gjenåpning kan begynne, sier de nye retningslinjene fra Det hvite hus at delstaten bør ha på plass et «robust system» for testing av utsatt helsepersonell.

I tillegg bør det være en nedgang i antall nye saker over en 14-dagers-periode, og sykehusene bør ha tilnærmet normal kapasitet.

– Vi ønsker at det stort sett er statene som administrerer denne testingen. Vi vil at de skal gjøre det, vi kommer ikke til å drive en parkeringsplass i Arkansas, sa Trump dagen før pressekonferansen, på onsdag, ifølge CNN.

Les også: Fant 17 døde ved sykehjem i USA etter anonymt tips

Trump, som tidligere i uken fikk kritikk for å ha uttalt at hans makt var «total» og at det var han som bestemte når statene skulle åpne igjen, valgte torsdag å gi guvernørene friheten til å velge selv.

– Presidenten har endelig anerkjent at beslutningen bør ligge hos delstatene og på guvernørens kontor, sier den demokratiske Washington-guvernøren Jay Inslee til New York Times.

Redd for å åpne for tidlig

Guvernør i Vest Virginia Jim Justice – republikaner og kjent som Trump-venn, sier til nyhetsbyrået AP at han vurderer å åpne deler av samfunnet, men at systemet for testing og smittesporing må bygges kraftig opp før restriksjonene kan løftes.

– Alt vil være glemt svært fort om vi beveger oss inn i neste fase raskere enn vi burde, og så havner i en situasjon der folk dør som fluer, sier han.

Les også: Amerikanske guvernører advarer: Har ikke nok utstyr til å takle krisen

Den republikanske guvernøren Jim Justice vil ha mer testing på plass før han åpner Vest Virginia. Bilder er tatt 12. mars.

Guvernør Michelle Lujan Grisham i New Mexico, sier til CNN at hun vil se på retningslinjene fra Det hvite hus, men at hun ikke er klar til å lette på restriksjonene nå.

– Vi setter pris på forslagene deres, og vi vil gå gjennom dem nøye, sier hun.

Den demokratiske guvernøren forteller at delstaten torsdag hadde sitt høyeste dødstall under pandemien så langt.

Guvernør i Delaware, demokraten John Carney, sier til AP at retningslinjene fra Det hvite hus virker logiske.

Nex Mexicos guvernør Michelle Lujan Grisham (t.v.) og helseminister David Scrase under en pressekonferanse i Santa Fe onsdag.

Syv guvernører i Midtvesten, blant annet Gretchen Whitmer i Michigan, har annonsert at de har gått sammen om en plan for hvordan de skal få i gang økonomien igjen. Lignende allianser er blitt inngått flere steder i landet, skriver AP.

Har økt testkapasiteten

Ifølge prosjektet Covid Tracking Project, har testingen i USA økt kraftig den siste tiden, og nå testes i gjennomsnitt rundt 146.000 personer om dagen.

Til Reuters sier visepresident Mike Pence at de innen slutten av april vil ha testet over fem millioner amerikanere for coronaviruset.

– Vi har bygget det mest avanserte og robuste testsystemet i verden. Vi har gjort mer testing enn alle i verden, sa president Trump selv under pressekonferansen torsdag.

Tidligere visepresident Joe Biden sier til CNN at det virker rasjonelt å åpne landet opp igjen i faser, men at han er kritisk til myndighetenes test-strategi.

– Dette handler om testing, smittesporing og behandling, og vi ligger fortsatt langt bak når det gjelder testing. Jeg forstår ikke hvorfor det tar så lang til å gjøre ting som burde ha vært gjort, sier han.

Flertallsleder for demokratene Nancy Pelosi kaller Trumps plan for gjenåpning av samfunnet for «svak» og «inkonsekvent».

– Presidenten insisterer på å gå videre uten testing, smittesporing, innsamling av demografiske data og respekt for vitenskap og fakta. Dette setter liv på spill og øker risikoen for økonomisk katastrofe, skriver hun i en uttalelse.

Publisert
 1. Coronaviruset
 2. USA
 3. Trump
 4. Nancy Pelosi
 5. Joe Biden
BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Kampsportinstruktør siktet for seksuell omgang med mindreårig. Utelukker ikke flere fornærmede.

 2. Eirik og Erik måtte roe supporterne. Siden har Brann vært ustoppelige.

 3. I det stille har 79-åringen bygget opp en av byens største bedrifter. – Beste noensinne.

 4. Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

 5. Vil ha nullutslipp i Bergen. Forventer ikke det samme av Askøy.

 6. Feil rettet på Bergensbanen – fortsatt forsinkelser