Wall Street fulgte børsfallet i Asia etter Trump-trussel

Børsene i New York falt mandag, i likhet med Asia og Europa dagen før. Grunnen er frykt for en opptrapping av handelskrigen mellom USA og Kina.

Publisert Publisert

Asiatiske børser endte i rødt mandag, etter nye trusler fra president Donald Trump om økt toll på kinesisk import. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Dow Jones-indeksen falt med nesten 1,7 prosent da børsen åpnet, men tok seg opp innen børsen stengte og noterte til slutt et fall på 0,3 prosent.

S & P falt 0,4 prosent, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen gikk ned med 0,5 prosent etter å ha åpnet ned 1,3 prosent.

Teknologibedrifter, som ville tape mest på en handelskrig, er blant dem som falt mest. Også banker og USAs største eksportør til Kina, flyprodusenten Boeing, måtte notere nedgang.

Børsmandagen startet med brått fall i Asia. I Kina falt den toneangivende Shanghai Composite-indeksen med 5,6 prosent mandag, og Shenzhen-indeksen endte hele 7,4 prosent ned.

Hongkongs Hang Seng-indeks endte 2,9 prosent lavere mandag ettermiddag, og også andre asiatiske børser opplevde fall.

Frykt for handelskrig

Europeiske børser slo følge ned, om enn noe mer forsiktig. Hovedindeksen ved Oslo Børs falt 0,8 prosent, og både DAX-indeksen i Frankfurt og CAC 40-indeksen i Paris lå rundt 2 prosent lavere enn fredag. London-børsen var stengt som følge av helligdag.

Frykten for en opptrapping av handelskrigen mellom USA og Kina ligger bak børsfallet, etter at president Donald Trump truet med å øke tollsatsene på flere kinesiske varer allerede førstkommende fredag.

Manglende framgang

Trump er misfornøyd med manglende framgang i handelssamtalene med Kina, og har fra før hevet tollsatsene på kinesiske teknologivarer til 25 prosent.

I en Twitter-melding søndag truet han med at tollsatsene på andre varer til en verdi av nærmere 1.800 milliarder kroner vil bli hevet fra 10 til 25 prosent fredag.

Amerikanske importører og forbrukere er de som umiddelbart vil måtte betale prisen for dette, men Trumps håp er at amerikanerne i stedet for å importere fra Kina skal utvikle, produsere og kjøpe amerikanske produkter og på den måten få fart på USAs økonomi.

Handelsunderskudd

Trump håper også at trusselen skal få Kina til å fjerne tollen og øke kvotene for import av amerikanske landbruksvarer for på den måten å få ned USAs enorme handelsunderskudd med landet. Det var i fjor på rekordhøye 3.670 milliarder kroner.

USAs knallsterke økonomi fører til at amerikanerne bruker mye penger på importvarer, noe som gjør at handelsunderskuddet øker. Trump tolker imidlertid handelsunderskuddet som et tegn på svakhet og resultatet av urettferdige handelsavtaler.

De fleste økonomer mener imidlertid at det ikke er mulig å kombinere en kraftig økonomisk vekst med å krympe handelsunderskuddet.

– Sterkere enn nødvendig

Markedsanalytiker Jeffrey Halley i OANDA mener Trump bruker sterkere tiltak enn det som er nødvendig for å komme fram til enighet med Kina om en ny handelsavtale.

– Det eneste som vil oppta investorer denne uken vil være handelssamtaler, sier Halley.

USAs finansminister Steven Mnuchin sa i forrige uke at det vil bli klart i løpet av inneværende uke om de klarer å lande en handelsavtale med Kina eller ikke.

Nye samtaler

Sammen med USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer hadde Mnuchin nye møter i Beijing, og denne uka skal etter planen en kinesisk handelsdelegasjon komme til Washington.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement avviser rykter om at den kinesiske delegasjonen har avlyst USA-reisen etter Trumps siste utspill.

– Et kinesisk team forbereder seg på å reise til USA for handelssamtaler, sier Geng Shuang, talsmann for kinesisk UD.

Publisert