Mowi etter Salmars permitteringsvarsel: – Denne galskapen må ta slutt nå

(E24) Salmar er siste laksegigant til å varsle massepermitteringer. Mowi avviser ikke at også de kan måtte gjøre det samme.

Publisert: Publisert:

Oppdrettsgiganten Mowi sier at det ikke er aktuelt med permitteringer hos dem nå, etter at Salmar tidligere mandag sendte permitteringsvarsel til 851 ansatte.

– Men dersom ikke prosessen blir utsatt eller forslaget om bruk av normpris blir endret umiddelbart blir dette selvsagt aktuelt for oss, sier kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Mowi til E24.

Han mener Lerøy og Salmars permitteringer viser alvorligheten i situasjonen.

– Denne galskapen må ta slutt nå, sier Hjetland.

– Det er veldig enkelt og rett frem. Vi kan ikke skjønne hvordan regjeringen kan sitte og se på at folk i distriktene blir permittert uten å løfte en finger.

OPPGITT: Kommunikasjonsdirektør i Mowi, Ola Helge Hjetland.
Salmar varsler permittering av 851 ansatte

– Ødelagt markedet

Salmar sendte ut pressemelding mandag der det kommer frem at de varsler permitteringene. De skylder på at regjeringens forslag til ny lakseskatt har «ødelagt markedet for langsiktige fastpriskontrakter».

«Skattbar inntekt som grunnlag for den nye skatten skal være en «spotpris» på helfisk, noe som kan avvike vesentlig fra faktisk realisert salgspris på en variert produkt- og kontraktsportefølje», skriver Salmar.

Salmar skriver at dette får særlig negative utslag for videreforedling som ordinært er basert på fastpriskontrakter, ikke spotpris.

Ordfører etter Salmar-varsel: – Jeg frykter at flere tusen står i fare for å bli permittert neste ukeLaksegiganten Lerøy har sendt permitteringsvarsel til 339 ansatte – gir regjeringen skylden

1.900 ansatte

I pressemeldingen beskriver de permitteringene som «dypt beklagelig».

696 av de som blir berørt av varslet er tilknyttet videreforedlingen ved de to anleggene.

Resterende 155 vil være tilknyttet slakteriet på Innovamar på Frøya og dette skyldes normale svingninger og lavere slaktevolum på vintermånedene.

Salmar har 1.900 ansatte, ifølge egne nettsider.

Publisert: