Forkaster anken til siktet bankansatt

Lagmannsretten har forkastet anken til den bankansatte mannen som er siktet for underslag og hvitvasking av flere titalls millioner kroner.

Publisert: Publisert:

En bankansatt i Sparebank 1 SMN ble torsdag pågrepet, siktet for grovt underslag og grov hvitvasking av flere titalls millioner kroner.

Lørdag ble mannen varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. Mannen har ifølge forsvarer Christian Wiig erkjent straffskyld for begge forholdene i siktelsen.

Den bankansatte samtykket kun til fengsling i én uke, og anket avgjørelsen fra Trøndelag tingrett. Frostating lagmannsrett har nå forkastet anken over fengslingskjennelsen.

«Saken gjelder svært alvorlig økonomisk kriminalitet og siktede må påregne en
lang ubetinget fengselsstraff om han blir domfelt. Det er helt nødvendig for politiet å få tid og anledning til å sikre bevis og penger uten at siktede gis anledning til å påvirke dette.», står det i kjennelsen fra Frostating lagmannsrett, som ble avsagt mandag ettermiddag.

Ukjent sum

Politiet i Trøndelag har foreløpig holdt kortene tett til brystet. De har ikke opplyst om hvordan underslagene eller hvitvaskingen har blitt gjennomført. Det er heller ikke kjent hvor stort beløp som skal ha blitt underslått.

Politiet har ikke villet si annet enn at totalbeløpet er over 10 og under 100 millioner kroner.

Konserndirektør Rolf Jarle Brøske i Sparebank1 SMN ønsker heller ikke å gå ut med hvor mye den bankansatte skal ha underslått fra banken.

– Vi begynner å få relativt god oversikt over hendelsesforløpet og omfanget av underslagene, men ønsker ikke å gå ut med ytterligere informasjon på nåværende tidspunkt, sier Brøske til E24.

Politiet har ikke utelukket at andre personer er involverte i saken, selv om den bankansatte skal ha forklart at han handlet alene.

Dette, samt faren for bevisforspillelse, er blant de viktigst årsakene til at politiet ønsker å kunne holde siktede fengslet i minst to uker.

Jobber med å «redde» verdiene

Storbanken Sparebank 1 SMN i Trondheim varslet torsdag politiet om saken.

To timer senere ble den bankansatte pågrepet og satt i arrest, ifølge påtaleansvarlig Ole Andreas Aftret i Trøndelag politidistrikt. Han skal ha erkjent straffskyld i avhør.

Les også

Underslagssiktet i Sparebank 1 SMN ville forhandle med banken

– Vi har sporet transaksjoner til Norge og flere europeiske land. Siktede har gitt utfyllende forklaring på hvordan dette har foregått, uttalte påtaleansvarlig Aftret til E24 søndag.

Konserndirektør Rolf Jarle Brøske i Sparebank1 SMN har opplyst at en del av midlene er gjort rede for og sikret, men at banken tar høyde for at en stor andel av pengene er tapt.

Politiet i Trøndelag jobber med å sikre verdiene i Norge.

– I tillegg jobber vi med å avklare hypotesen om at det kan være flere involvert, uttalte Aftret til E24 søndag.

Konserndirektør Rolf Jarle Brøske i Sparebank1 SMN
Les også

Avskiltet advokat og sykepleier anklages for å ha loppet kvinne i 90-årene for 7,4 millioner

Store summer skal ha havnet i utlandet

Økokrim er koblet på for å spore og sikre verdiene som har havnet i utlandet. Ifølge fengslingskjennelsen fra Trøndelag tingrett er «store deler» av de underslåtte midlene overført til utlandet.

– Vi bistår Trøndelag politidistrikt med å forsøke å sikre de pengene som er kommet på avveie. Da bruker vi vårt nettverk internasjonalt for å prøve å stanse transaksjonene, og sikre midlene, skriver Sven Arild Damslora, leder av Enhet for finansiell etterretning i Økokrim, i en e-post til E24.

– Når det er snakk om illegale midler, flyttes pengene gjerne fort. Midler spres og pulveriseres ut over et stort antall investeringer, for eksempel i krypto og fond. Da må politiet jobbe langs alle de aksene og det tar tid, legger han til.

I den ferske fengslingskjennelsen fra Frostating lagmannsrett kommer det frem at norsk påtalemyndighet ikke har jurisdiksjon til å ta beslag i pengene på egenhånd.

«Dette medfører forsinkelser siden man er avhengig av på få bistand fra utenlandske politi- og påtalemyndigheter hvilket medfører en lengre prosess enn hva tilfellet hadde vært om pengene hadde vært plassert i Norge.», skriver lagmannsretten i kjennelsen.

Publisert: