Tidenes gigantsalg på Vestlandet

BKK vil bygge en energigigant. I går kom de et langt skritt nærmere da den største eieren, Statkraft skrev avtale om å selge seg helt ut av BKK. Verdier for rundt 10 milliarder skal skifte eiere.

Publisert Publisert

RENT VESTLANDSSELSKAP: Det ble i går ettermiddag undertegnet en intensjonsavtale hvor Statkraft selger seg ut av BKK og gjør det til et rent Vestlandsselskap. Uten Statkraft tungt inne på eiersiden ligger forholdene til rette for at BKK kan vokse betydelige på Vestlandet. Det er de enige om, både styreleder i BKK, Oddvard Nilsen, konsernsjef i BKK, Atle Neteland og Statkraft-direktør og nestleder i BKKs styre, Steinar Bysveen. Foto: ODD E. NERBØ

  • Magne Gaasemyr
  • Kjell Østerbø
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

- Målet vårt har lenge vært å slå sammen de syv kraftselskapene i Vestlandsalliansen. Og vi er nok ett skritt nærmere målet nå, sier konsernsjef Atle Neteland i BKK.

For i går undertegnet Statkraft en intensjonsavtale om å selge sine 49,9 prosent i BKK til Sunnhordland kraftlag (SKL) og Sognekraft. Disse to kjøperne er med i Vestlandsalliansen og kan i neste omgang bli en del av det fremtidige gigantselskapet som BKK ønsker å få fusjonert sammen. De øvrige i denne alliansen er Tafjord kraft, Sogn og Fjordane Energi, Sunnfjord Energi og Haugaland Kraft, som også er den største eieren i SKL.

- Enda tettere

Neteland tror det kan være et stykke frem til de syv selskapene er blitt ett. Men BKK eier allerede betydelige aksjeposter i alle disse selskapene, utenom Haugaland Kraft.

- Og med SKL og Sognekraft som nye eiere i BKK, ligger det an til et enda tettere samarbeid med disse, sier Neteland.

Statkraft-direktør og nestleder i BKKs styre, Steinar Bysveen, minner om at Statkraft sin store eierandel i BKK har forhindret begge selskapene fra å vokse seg større ut fra konkurransehensyn.

Vil kjøpe mer

- Nå tilrettelegges det for at BKK kan vokse betydelige uten Statkraft på eiersiden. Og generelt tror jeg at størrelse i seg selv vil blir et konkurransefortrinn som bare blir viktigere. Derfor forventer jeg færre, men større energiselskaper også på Vestlandet i årene fremover, sier Bysveen.

Selv vil Statkraft bruke pengene fra salget til nye kraftinvesteringer i Norge. Gjerne kraftverk som måtte komme til salgs fra tungindustrien.

Vil overta produksjon

Men fremfor penger vil han helst ha så mye kraftproduksjon som mulig med seg fra salget av BKK. For det er klart at salget ikke bare vil bli oppgjort med kontanter. BKK og Statkraft er begge inne på eiersiden i de fire store kraftanleggene Sima, Vikfalli, Saudafallene og Ulla-Førre, som er det største kraftanlegget i Norge.

Dette er kraftproduksjon som både Statkraft og BKK ønsker å ha så mye som mulig av, og mye av dragkampen vil stå nettopp om eierandelen i disse store kraftanleggene. Når man så er blitt enige om byttene av eierinteressene i kraftverkene som her blir trukket inn, vil resten bli betalt med kontanter av SKL og Sognekraft.

Lånefinansiering

- Det vil uansett bli betydelige beløp som må lånefinansieres, bekrefter Atle Neteland. Og et viktig moment i de videre forhandlingene nå vil være kjøpernes evne til å bære gjeld.

Neteland sitter som nestleder i styret i både SKL og Sognekraft. Han legger ikke skjul på at han har mange hatter i denne prosessen.

- Og jeg må selvfølgelig tre ut av styrearbeidet i saker som har med denne prosessen å gjøre, sier han.

- Men jeg kan garantere at jeg ikke er Statkraft sin mann i noen av disse sammenhengene, sier han og smiler.

Omfattende jobb

Styreleder i BKK, Oddvard Nilsen, regner med at selgeren og kjøperne vil ha en kommersiell avtale på plass i løpet av et halvår og at hele salget er ferdigbehandlet av eiere og myndigheter i løpet av året.

- Det blir litt av en dragkamp når vi nå skal begynne å regne på og diskutere verdier. Vi har en stor jobb foran oss, sier Nilsen.

Statkraft-gevinst

For Statkraft har eierskapet i BKK vært et økonomisk eventyr. Selskapet kjøpte først 26 prosent av BKK ved tusenårsskiftet og videre opp til 49,9 prosent i 2002.

Uten å sjekke nøyaktig blir Neteland og Bysveen enige om at Statkraft til sammen la rundt seks milliarder i potten i de to rundene.

- Med over 4 milliarder i utbytte må vel det kalles en god investering?

- Da gjenstår det bare 2 milliarder å betale, ler Neteland.

- Ja, der var du raskt frempå, humrer Bysveen. Dette viser at investering i norsk vannkraft har gitt god avkastning i denne perioden, legger han til.

Giske orientert

Skissen til gårsdagens intensjonsavtale har ligget klar lenge, i påvente av at Statkrafts eier næringsminister Trond Giske skulle gi sitt klarsignal.

Hvorfor Giske har tygget så lenge på blyanten vil ikke Bysveen kommentere.

- I en så stor transaksjon som dette er det selvsagt at vi har orientert statsråden. Han hadde ingen innvendinger, er alt Statkraft-direktøren vil si.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Leiteaksjon etter fire år gammal gut på Voss

  2. Denne boligen er den dyreste i Bergen til nå i år

  3. Lange køar og stenging etter at person gjekk til fots i Lærdalstunnelen

  4. Nederlandsk kortbane­verdensmester (27) død

  5. Per og Kristine flytta frå kvarandre etter at dei gifta seg. – Forholdet har aldri vore betre enn no.

  6. Hun brakte pizzaen til Norge for femti år siden. Slik bygget de opp Peppes.