• Kan bli et blodbad i Norge, sier analytiker.

Det skriver det internasjonale økonominettestedet Bloomberg.

— Boligmarkedet rundt i verden har vist seg å være ekstremt sykliske. Hvis historien gjentar seg, kan det bli et blodbad i Norge, sier analytiker Jon Bell i Shore Capital Group Ltd.

Gjeld dobbel av inntekt

Årsaken er høy gjeld i husholdningene koblet med skyhøye boligpriser, ifølge nettstedet.

For mens eiendomsverdiene har steget med nesten 30 prosent siden 2008, er boligprisene doblet fra 2000 til gjennomsnittlig 2,9 millioner krioner. Samtidig kommer gjeldsgraden til norske husholdninger til å øke til mer av det dobbelte av disponibel inntekt neste år, ifølge estimater fra Norges Bank.

Sist gang dette skjedde var på slutten av 1980-tallet, påpeker analysen, da privat gjeld steg til 150 prosent av inntekten, noe som førte til at boligboblen sprakk da boligprisene raste 40 prosent.

- Dramatisk

Også tidigere har internasjonale analytikere advart mot tendenser til en boligboble i Norge. Så sent som i januar advarte den amerikanske professoren Robert Shiller, mannen som forutså dot.com-krasjet og boligkollapsen i USA, om det samme.

– De tallene jeg har sett, virker tilstrekkelig dramatiske til at jeg vil se på det norske boligmarkedet som en boble, med mindre det er grunner til at prisene skal stige så kraftig, sa han til Stavanger Aftenblad.

Ifølge professoren er det som oftest ikke er en ekstern faktor som punkterer boblen. Han sier det ikke var finanskrisen som knuste boligboblen i USA, men stikk motsatt.

Må bygge flere boliger

Shiller mente i januar at politiske løsninger som å åpne nye områder for boligbygging kunne bidra til å dempe bobletendensene i Norge.

– I århundrer har byer spredd seg lenger utover. Jeg kan ikke skjønne at det kan være et problem i Norge. Er det noe dere har nok av, så er det land, sa professoren.

Huskjøpere betaler for eurokrise

Bloomberg peker på at norske huskjøpere nå betaler prisen for at Norge har en av Europas mest stabile økonomier, fordi krisen i Europa trigger investorer til å flytte penger inn i norske banker.

Den norske kronen har økt 25 prosent i verdi mot euro siden januar 2009. Behovet for å forhindre kronen fra å styrke seg ennå mer, kombinert med rentekutt fra Den europeiske sentralbanken, har forhindret Norge fra å stamme inn på pengepolitikken for å forhindre en eiendomsboble.

Også i andre land fører eurokrisen og lave renter i USA til at eiendomsboblene vokser; i Hong Kong, Sveits og Canada har boligprisene økt dramatisk.