Men det har ikke alltid vært krig: Mr. Apple selv, Steve Jobs, er stoltere enn noen gang da entrer scenen under Macworld-konferansen i San Francisco i 2007. På sitt slentrende vis, iført sin sedvanlige svarte pologenser og jeans, viser han for første gang frem sin siste nyvinning iPhone, som siden skulle revolusjonere mobiltelefonmarkedet.

Så introduserer han sin beste samarbeidspartner, Google, representert ved toppsjef Eric Schmidt. De hilser hjertelig på hverandre som to gode venner. Året før ble også Schmidt valgt inn i Apple-styret. Jobs sier det er vanskelig å tenke seg et Internett uten Google, mens Schmidt skryter hemningsløst av Apples utviklere og ønsker til lykke med iPhone.

Google-produkter som søk, kart og video blir innført som standard på iPhone. Men det viser seg snart at Google vil spille en betydelig viktigere rolle på mobilmarkedet. Allerede senere samme år danner Google et nettverk med mobiltelefonprodusenter og lanserer den første versjon av det mobile operativsystemet Android.

En gang var de gode venner. Se video fra introduksjonen av iPhone 9. januar 2007, her.

«Illojale»

Mot slutten av 2008 kommer de første Android-telefonene, siden Android Market (nå Google Play) — som en konkurrent til App Store. Irritasjonen i Apple øker, og Schmidt kastes ut av Apple-styret. Apple mener Google er illojale og har spilt et dobbeltspill, og at Google med Android i stor grad har kopiert Apple - noe Google er uenig i.

Nå avdøde Jobs skal ha uttalt at han var villig til å gå til atomkrig («thermonuclear war») mot sin tidligere allierte. Ifølge Jobs-biografien skal Apple-gründeren også ha sagt at han vil bruke hele tiden frem til sitt siste åndedrag og hele Apples formue på å kjempe mot dette. Dette synet har ikke endret seg i Apples hovedkvarter i hjertet av Silicon Valley etter hans bortgang.

Nå gjør Apple-selskapet alt det kan for å distansere seg fra Google. Nylig annonserte selskapet utvikler sin egen kart-app. Det betyr at Google Maps ikke lenger vil være standard.

Denne uken ble det kjent gjennom teknologibladet The Verge at det samme vil skje med Google-eide YouTube på fremtidige versjoner av Apples operativsystem iOS. Det skal likevel bli mulig å laste ned YouTube via App Store og nettleseren Safari. Da gjenstår bare en vesentlig Google-standard å fjerne fra iPhone, nemlig søk.

Apple har også flørtet med selskaper som Facebook og Twitter den siste tiden, noe som med all mulig tydelighet viser at selskapet jakter på nye venner.

Kriger mot Samsung

I tillegg slåss Apple i rettssalene, og da først og fremst mot Googles partnere - spesielt sørkoreanske Samsung.

Det er anlagt flere titall patentsøksmål mellom Apple og Samsung verden over. Denne måneden pågår en opphetet rettssak i California. Apple beskylder Samsung for å ha kopiert iPhone og iPad og krever 15 milliarder dollar i erstatning. Rettsrundene er trolig også en strategi for å stoppe Samsung i å kopiere andre Apple-innovasjoner fra Samsung i fremtiden.

Samsung er den av iPhone-rivalene som har lykkes best, spesielt med Galaxy-serien. Det faller nok også Apple-sjef Tim Cook tungt for brystet at Android-telefonene seiler fra iPhone. I annet kvartal i år utgjorde Android-telefonene 68 prosent av smarttelefonsalget - opp fra 47 prosent for samme periode i fjor, ifølge analyseselskapet IDC. iPhone-salget utgjorde 17 prosent, ned fra nesten 19 prosent.

Det ventes imidlertid at iPhone-salget vil øke kraftig når Apple, ifølge hardnakkede rykter, vil lansere iPhone 5 den 12. september.

Positivt og negativt

Hverken Apple eller Google tør bryte båndene helt, fordi de er redde for å skremme bort brukerne. Å ødelegge brukeropplevelsen kan svekke konkurranseevnen.

Analytikere påpeker at denne krigen mellom de to dominerende selskapene på mobiltelefonen kan være både positiv og negativ for mobilkundene. På den ene siden skjerpes konkurransen og selskapet går skoene av seg for å utvikle bedre produkter.

Samtidig kan krigen føre til at det blir enda mer vanntette skott mellom de to mobile økosystemene. Å svitsje fra iPhone til en Google-partner som Samsung eller omvendt kan bli vanskeligere enn noen gang.