Jack Welch, tidligere konsernsjef i General Electric, skriver i en Twitter-melding at ledighetstallene for september er for gode til å være sanne, og sier underforstått at de har blitt manipulert av Det hvite hus for politisk vinnings skyld.

— Utrolige tall, disse Chicago-gutta gjør hva som helst - kan ikke debattere, så de endrer tallene, skriver Welch i tweeten.

Welch støtter selv den republikanske utfordreren Mitt Romney i valgkampen.

- Latterlig påstand

Obama-administrasjonen var raskt ute med å avvise beskyldningen og kaller den latterlig og tåpelig.

— Ingen kan da for alvor tro at arbeidsdepartementet sitter og manipulerer sine statistikker, sier Alan Kruger, økonomisk rådgiver for Det hvite hus.

De offisielle tallene ble lagt fram fredag og viser at arbeidsledigheten var på 7,8 prosent i september. Det er en nedgang på 0,3 prosentpoeng sammenlignet med august. Og de fleste forventet at arbeidsledigheten faktisk skulle gå opp, til 8,2 prosent.

Det er også første gang siden Barack Obama overtok som president, at arbeidsledigheten i USA har vært under 8 prosent.

Bush-utnevnt ekspert avviser konspirasjon

Keith Hall, som tidligere jobbet som Det hvite hus' representant for Bureau of Labor Statistics (BLS) som lager statistikken, avviser spekulasjonene.

Hall, som ble utnevnt av republikaneren George W. Bush sier tallene er «veldig troverdige».

— Å tro at disse tallene kan bli manipulert... Det er umulig å komme unna med det, sa han til nyhetsbyrået AP.

Tom Nardone som er ansvarlig for statistikken ved BLS sier at de lager statistikken så nøyaktig og upolitisk som mulig.

Flere republikanere har også sett seg leie på konspirasjonsteoriene og Tony Fratto, en av dem som var pr-ansvarlig for George W. Bush skrev følgende på Twitter:

— Stopp de dumme konspirasjonsteoriene.

Får støtte

Jack Welch, som sammen med kona Sue blant annet er fast spaltist for nyhetsbyrået Reuters, sier han «ikke beskylder noen for noe». Samtidig står han fast ved Twitter-meldingen sin.

— Disse tallene stemmer ikke med den økonomiske aktiviteten. Så får hver og en trekke sine egne konklusjoner, sier han.

Welch får også støtte fra mange republikanere.

— Jeg er enig med Welch her, Chicago-politikk i virksomhet her, skriver blant annet den republikanske kongressmannen Allen West på sin Twitter-konto.

- Fornærmet

Welch har 1,3 millioner følgere på Twitter, og tweeten hans har blitt gjenstand for mye debatt.

Mange ironiserer over Welch og sammenligner ham med eiendomsmagnaten Donald Trump, som under sitt mislykkede forsøk på å bli Republikanernes presidentkandidat påsto at Obama ikke var født i USA, og med Clint Eastwood, som ga en heller merkelig tale på Republikanernes landsmøte i august.

Det amerikanske arbeidsdepartementet understreker at statistikker som dette lages av profesjonelle statistikere og ikke politiske aktører.

Arbeidsminister Hilda Solis sier hun er «fornærmet» over påstanden fra Welch.