Spanske myndigheter og EU-kommisjonen har den siste tiden jobbet i det skjulte for å komme frem til en kriseplan for Spania, skriver avisen Financial Times fredag morgen.

Målet med samtalene er å få på plass en redningspakke som oppfyller kravene til den europeiske sentralbanken (ESB) slik at den kan starte ubegrenset kjøp av spanske statsobligasjoner.

Tidligere denne måneden offentliggjorde ESB en plan om å tillate ubegrensede kjøp av statsobligasjoner fra eurolandene, dersom de oppfyller en rekke krav om kontroll av sine statsbudsjetter. Målet med oppkjøpsplanen er å senke rentekostnadene til eurolandene slik at de kan klare å betjene gjelden sin.

Ifølge FT jobber nå spanjolene med å få til en slik avtale med EU-kommisjonen. De ønsker å avtale betingelsene på forhånd før de søker ESB om hjelp.

Langsiktige reformer

Statsminister Mariano Rajoy har lite lyst til å søke hjelp, fordi han frykter ESB vil stille svært strenge krav til gjengjeld.

En høytstående tjenestemann sier til avisen at forhandlingene har blitt ledet av finanisminister Luis de Guindos. Kravene fra EU fokuserer på langsiktige reformer mer enn kutt i utgifter og økning av skatter, sier kilden.

Markedene stiger

Ryktene blir godt mottatt i finansmarkedene og en rekke børser steg fredag morgen.

Ved 10.20-tiden ser det slik ut:

  • Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 1,08 prosent til 455 poeng.
  • DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,25 prosent til 7407 poeng.
  • FTSE100-indeksen i London stiger 0,38 prosent til 5877 poeng.
  • IBEX35-indeksen i Madrid er opp 0,76 prosent til 8083 poeng.
  • FTSE MIB-indeksen i Milano er opp 0,97 prosent til 15.984 poeng. — Årsaken til optimismen er rykter om at spanske myndigheter nå forhandler med Europakommisjonen om en søknad til det europeiske krisefondet, skriver økonom Kjersti Haugland skriver i sin morgenrapport fredag.

Et fat nordsjøolje blir fredag formiddag solgt for 110,54 dollar, mens amerikansk lettolje ble handlet for 93,09 dollar fatet, skriver NTB.

Med forventninger om sentralbankstøttekjøp i ryggen ble Spanias gjeldsauksjon torsdag en suksess, skriver Haugland videre.

Myndighetene hentet inn 4,8 milliarder euro, mer enn forventet. Hoveddelen av beløpet (3,9 mrd) ble gjort i 3-årige obligasjoner, mens det resterende ble gjort i 10-årige obligasjoner. Renten på den sistnevnte falt til 5,67 prosent, og innkomne bud var tre ganger høyere enn beløpet som ble tilbudt.

Rentene har falt

Spanske myndigheter har lenge jobbet for å få hjelp fra ESB uten å måtte forplikte seg til strenge kutt, men har blitt hindret av Tyskland og andre nordeuropeiske land.

De pågående forhandlingene skal ende med en avtale som offentliggjøres torsdag, ifølge FT.

Neste fredag blir svært viktig for Spania. Da skal myndighetene legge frem sin gjennomgang av det finansielle systemet i landet og fortelle hvor mye penger det vil koste å rekapitalisere spanske banker.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil ikke Italia og Spania vil søke om hjelp fra ESB, med mindre rentene øker igjen.

— Det er ingen nasjon som frivillig vil gå til en internasjonal organisasjon og si ”jeg gir opp min suverenitet”, sier Gianfranco Polillo, statssekretær i finansdepartementet i Italia til Bloomberg.

Rentene på spanske og italienske tiårige obligasjoner har falt mer enn ett prosentpoeng siden ESB-sjef Mario Draghi kom med de første signaler om oppkjøp av statsgjeld.